Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Každý jeden zub v sebe ukrýva iný príbeh

Sledovanie genetickej histórie ľudstva

Tvar ľudských zubov sa medzi jednotlivcami navzájom a medzi rôznymi populáciami veľmi líši. Medzi bežné znaky zubov patria vzory drážok v korunkách, relatívna veľkosť hrudiek, počet koreňov a prítomnosť alebo neprítomnosť zubov múdrosti. Tieto zubné črty sú dedičné a určité črty sú bežne pozorované v rodinách. Niektoré z nich sa vyskytujú v populácii v rôznych frekvenciách. Svojím spôsobom ide o podobné princípy dedičnosti ako pri DNA.

„Zubné črty sa môžu využiť v populačných genetických štúdiách, keď DNA nie je k dispozícii,“ hovorí doktorka Hannes Rathmann, výskumná pracovníčka na univerzite of Tübingene. Zuby sú najtvrdším tkanivom v ľudskom tele a zubné ostatky jednotlivcov sú často dobre zachované aj keď je ich kostra a stopy DNA v zlom stave.

Neutrálne črty poskytujú cenné informácie

„Väčšina stomatologických vlastností u ľudí pravdepodobne vznikla náhodne v dôsledku genetického driftu (vychýlenia),“ hovorí Rathmann. „Je to vývojový proces, ktorý sa považuje za neutrálny a nemá žiadne osobitné výhody ani nevýhody pre jednotlivcov alebo obyvateľstvo.“ Na druhej strane sa predpokladá, že niektoré vlastnosti sa vyvinuli nie neutrálnym spôsobom. Je to dôsledok prirodzeného výberu a prispôsobenia, možno ako reakcia na správanie pri žuvaní alebo faktory prostredia. „Zuby, ktoré sa vyvíjajú neutrálne, sú užitočné na odvodenie genetických vzťahov a môžu byť veľmi nápomocné pri rekonštrukcii ľudskej minulosti,“ dodáva Dr. Hugo Reyes-Centeno.

S cieľom oddeliť neutrálne vývojové mechanizmy od ne-neutrálnych vedci porovnali odchýlku v dentálnych vlastnostiach s odchýlkou ​​v neutrálne sa vyvíjajúcej DNA v rôznych populáciách na celom svete. Vykonali rozsiahle výpočty a preskúmali viac ako 130 miliónov možných kombinácií stomatologických vlastností. To im umožnilo identifikovať skupinu vysoko informatívnych kombinácií znakov, ktoré najlepšie zachovávajú neutrálne genetické signály.

Rozsiahle dôsledky

Zistenia by sa mohli uplatniť v mnohých kontextoch vrátane rekonštrukcie pôvodu a vývoja nášho druhu pomocou ľudských fosílií. „Pri takýchto vyšetrovaniach sa môže stať, že DNA nebude možné získať kvôli zlému uchovaniu,“ hovorí Reyes-Centeno. Tu vzniká priestor, kedy sa stomatologické vlastnosti stávajú veľmi užitočným zdrojom DNA. „Navrhujeme, aby budúce štúdie uprednostňovali najúčinnejšie stomatologické vlastnosti a kombinácie znakov, ktoré sa nachádzajú v našej štúdii, pretože umožňujú vyvodiť presnejšie závery o genetických vzťahoch.“

Zdroj: https://phys.org/news/2020-04-human-genetic-history-tooth-story.html

Exit mobile version