Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubná hygiena u dieťaťa

Profylaktické opatrenia, ktoré postihujú špeciálne deti, siahajú od správneho chovania matky v tehotenstve cez opatrenia v dojčenskom veku až k výchovným zásadám výživy zdravej pre zuby ako aj k správnej ústnej hygieny.

Opatrenie o starostlivosť detského chrupu začína už počas tehotenstva, pretože v tomto čase sa u dieťaťa uskutočňuje tvorba zubov (tvoria sa zárodky zubov), a živiny, ktoré sú potrebné, sa musia prijímať v správnej potrave. Od 6.týždňa tehotenstva sa pritom začína tvorba zárodkov zubov, od 3. a 4. mesiaca tehotenstva sa do zubov ešte nenarodeného dieťaťa ukladajú minerálne soli. Zubná hygiena u dieťaťa je preto nesmierne dôležitá už od mladého veku.

Pre stavbu zubov sú dôležité nasledovné látky:

Tieto látky sú obsiahnuté predovšetkým v potravinách:

Nezáleží na množstve prijatej potraviny, ale skôr na výživnom zložení.

Dojčenský vek:

S prvým nadýchnutím dieťaťa sa začína aj osídlenie ústnej dutiny novorodeneckými baktériami. Až do konca tretieho roku života si svoje miesto v ekosystéme ústnej dutiny nájde približne 250 druhov baktérií.

Medzi týmito druhmi baktérií je pritom takmer vždy zastúpený druh baktérií spôsobujúci karies (druh baktérií produkujúci kyseliny), pretože sa väčšinou prenáša z úst matky do úst novorodenca. Ak sa tomuto prenosu zabráni alebo sa prísne obmedzí, môže sa náchylnosť na karies pri zuboch dieťaťa znížiť.

Cesty prenosu z matky na dieťa tvoria pritom väčšinou láskyplné gestá, ako bozkávanie, alebo olizovanie lyžičky pri kŕmení . Ak sa matka tohto nechce vzdať, môže zubný lekár zistiť individuálne ohrozenie a dať prípadne návrhy na liečbu.

Mliečne zuby:

Mliečne zuby, ktoré sú takmer dokonalé už pri narodení dieťaťa, sa začínajú do ústnej dutiny prezerávať približne od 4.mesiaca života. Sprievodnými javmi tohto vlastne prirodzeného procesu pritom môžu byť:

Včasné prerezávanie zubov je pritom spravidla rovnako na zváženie ako oneskorené prerezávanie.

Cmúľanie palca a pitie z fľašky:

Malo by sa už skoro začínať s tým, aby si deti zvykali skôr na „cumlík“ než na „cmúľanie palca“. Cmúľanie palca môže ešte po treťom

roku života viesť k ťažkým vývojovým anomáliám, ktoré sa dajú znovu odstrániť len veľmi nákladnými a dlhodobými liečeniami. Okrem toho môžu značne sťažiť tak výslovnosť dieťaťa ako aj správne zahryzávanie a žuvanie. Teda – radšej dieťa navyknite na dobrý cumeľ než ho nechať cmúľať si palec!

V tejto súvislosti treba spomenúť aj ešte stále rozšírené „pitie z fľašky“ sladeného čaju, čiže stále cmúľanie fľašiek, ktoré sú naplnené sladeným čajom (často instatnými čajmi).

Pri tom sú zuby neustále umývané „cukrovou vodou“, čo môže viesť k značným zubným poškodeniam už v mladom detskom veku. Preto by sa mali používať výlučne čaje resp. Nápoje bez cukru a mali by sa aj preskúmať – čo sa týka obsahu cukru – všetky instantné nápoje.

Výmena chrupu:

Výmena chrupu, pri ktorom sa mliečne zuby vystriedajú s takzvanými „trvalými zubami“, nastáva okolo 6.roku života. Asi o 3 roky neskôr je celkom zrelá a odolná aj zubná sklovina prerezaných zubov.

Čistenie zubov u detí:

Už vo veku 6-9 mesiacov, čiže od prerezania sa mliečnych zubov, by sa malo pri zuboch dieťaťa začať s pravideľným uvoľňovaním mäkkých povlakov, ktoré sa na zuboch usádzajú zo sladenej, kašovitej detskej výživy.

So samostatným čistením zubov by mali deti začínať vtedy, keď sú prerezané prvé mliečne stoličky. Rodičia musia na čistenie zubov svojich detí dávať  pozor a prípadne ich dodatočne čistiť minimálne do školského veku.

Práve pre malé deti sa v tejto súvislosti ponúkajú mnohé výrobky ako knihy a videá, ktoré dieťaťu priblížia význam správnej starostlivosti o chrup, pri čom mu napríklad formou hry vysvetlia vznik karies.

Detská zubná kefka:

Pri správnej detskej zubnej kefky by malo byť k dispozícií:

Detská zubná pasta:

Je to veľmi dôležité, aby sa dieťaťu priblížil význam starostlivosti o zuby a význam ústnej hygieny už v prvých rokoch. V tomto čase sa pokladá základný kameň pre budúce správanie sa týkajúce sa starostlivosti o chrup.

Deti by mali vždy používať špeciálnu detskú zubnú pastu. Dôležitý je tu hlavne podiel fluoridu. Flouridy sú prirodzeným prvkom tela, ktoré sa masovo podieľajú na tvorbe kostí a raste. V súvislosti s profilaxiou proti karies sa ukázalo, že dostatočné zásobenie tela fluoridmi značne znižuje výskyt zubného kazu.

Účinky fluoridov v tejto súvislosti sú:

Dostatočný prísun fluoridu je tak aj účinnou metódou profylaxie proti karies. Pretože denný príjem fluoridu pitnou vodou a stravou nie je pre zmysluplnú ochranu pred karies dostatočný, musí sa telu dodávať dodatočný fluorid. Jednou z možností je príjem fluoridu používaním zubných pást obsahujúcich fluorid.

Rozdiel od „dospeláckej zubnej pasty“ je koncentrácia fluoridu prispôsobená príslušnému veku. Dieťa by si najprv (vek do 3 rokov) malo čistiť zuby len vodou alebo zubnou pastou bez fluoridov a tenzidov, pretože zo začiatku prehltáva ešte priveľa peny.

Pre deti od 3 rokov existujú zubné pasty pre špeciálne požiadavky mliečnych zubov s nižším podielom fluoridu. Deti s trvalými zubami môžu používať zubné pasty s vyššími podielmi fluoridu, nakoľko u nich vieme lepšie kontrolovať to, že zubnú pastu počas čistenia zubov nezjedia.

Inštitúcia pre zubné, ústne a čeľustné lekárstvo odporúča v zubných pastách nasledovné podiely fluoridu:

Odporúčania však platia len, ak sa dodatočne nepodávajú fluoridové tablety.

Správne čistenie zubov:

Rodičia musia dieťa už veľmi skoro naučiť, ako si má správne čistiť zuby. Pritom sa dieťa musí najprv naučiť pozorovať v zrkadle tie zuby, ktoré si chcete čistiť a priebeh čistenia aj stále v zrkadle sledovať. Rodičia resp. jeden z rodičov sa najlepšie vždy postaví za dieťa a pomáha mu správne viesť zubnú kefku tým, že drží päsť dieťaťa.

Výživa:

Práve téma sladkostí je veľmi dôležitým, aj aj ťažkým bodom pri zdravej výžive vhodnej pre zuby detí. Pritom ale nejde o to, aby sa deťom všeobecne sladkosti zakázali, čo častokrát len zvyšuje riziko, že budú tajne maškrtiť. Stačí ozrejmiť niektoré jednoduché pravidlá týkajúce sa sladkého a maškrtenia detí.

Pravidlá týkajúce sa sladkostí:

Ďalšie tipy pre rodičov:

Fluoridácia:

Zásobovanie detských zubov fluórom pravidelným používaním detských pást ako aj používaním fluoridovanej soli v domácnosti je síce postačujúce, napriek tomu by sa to však malo prediskutovať so zubným lekárom, ktorý môže od určitého veku predpísať aj dodatočné opatrenia ako vysoko koncentrované fluoridované želé alebo používanie fluoridovaných lakov.

Pravidelná kontrola u zubného lekára:

Odporúča sa polročné kontroly zubov u stomatológa už v detskom veku. Prvá návšteva zubára by sa mala konať už po úplnom prerezaní mliečnych zubov, čiže vo veku asi 2 rokov. Pritom ide aj o to, zbaviť dieťa strachu zo zubného lekára, respektíve nedať strachu možnosť vzniknúť, čím sa dieťa pomaly a bez bolestí uvedie do dejov v zubárskej praxi.

Ak rodičia s návštevou zubára čakajú, až kým dieťa po prvýkrát pocíti bolesti zubov a je nutné ošetrenie vŕtačkou, tak sa práve položil základný kameň pre strach pred návštevami stomatológa.

Exit mobile version