Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubné implantáty

Zubné implantáty ponúkajú alternatívu pre okamžitú náhradu chýbajúceho zuba alebo zubnej protézy. Žiaľ, ľudia prichádzajú o svoje zuby v dôsledku nedostatočnej zubnej hygieny, vysokej kazivosti zubov, po úraze, poprípade genetickej predispozícii. Ak aj vás trápi chýbajúci zub – neúplný chrup, objednajte sa na nezáväznú konzultáciu s jedným z našich implantológov.

Aj keď ste sa už možno informovali u Vášho zubára na prípadnú liečbu, odporúčame, aby ste si prečítali aj nasledujúce riadky. Jednoducho povedané, zubný implantát je malá, no extrémne silná titánová skrutka, ktorá sa umiestni počas rýchlej operácie do čeľustnej kosti na miesto pôvodného zubu. Titán je pokladaný za najlepší biokompatibilný kov, ktorý sa požíva v medicíne už desaťročia.

Štatistiky hovoria, že 49% Američanom vo veku 18 až 64 rokov chýba aspoň jeden zub.

zubný implantát s implantátovou nadstavbou

Po zavedení titánového implantátu je potrebné, aby sa implantát pevne vhojil do kosti. Na zahojený implantát sa následne nasadí implantátová korunka v požadovanej farbe a v tvare.

Rôzne druhy zubných implantátov

Smile Clinic používa zubné implantáty značky Neodent (Straumann) a Ankylos. Tieto zubné implantáty sú certifikované EU a garantované na dobu 10 rokov, ale aj napriek tomu sú v podstate doživotné.

Medzi ďalšie značky zubných implantátov patria napríklad:

Biomet 3i

Ankylos

Astra Tech

Meissinger

BOI zubné implantáty

Na trh prichádza aj nový typ zubných implantátov – zirkónové implantáty. Názory na použitie sa líšia, avšak zirkónový implantát je riešenie najmä pre pacienta, ktorý nechce mať vo svojom tele „kov“ (titán).

Takisto ako zirkónový implantát, existuje aj zirkónová implantátová nadstavba. Nadstavba je pilier, na ktorý sa nasadí korunka a nakoniec spolu s implantátom vvtvoria kompletnú a plnohodnotnú zubnú náhradu.

Zubné implantáty sú vyrobené z titánu – biokompatibilný kov. Implantát sa chirurgicky vloží do kosti a po zahojení sa nasadí keramická korunka.

Titánový implantát sa zriedkavo môže spájať s neželanými reakciami, ako napríklad neprijatie implantátu organizmom, no dôležité je povedať, že aj napriek tejto možnosto je úspešnosť titánových implantátov na úrovni 95%. Značnú časť zvyšnných piatich percent tvojia neúspešné implantácie pre nevyhovujúci zdravotný stav pacienta, nesprávne hygienické návyky a nedostatočné návštevami u zubného lekára a dentálnej hygieničky po implantácii.

zubný implantát pôsobí veľmi prirodzene.

Aké výhody prináša zubný implantát?

Aký je postup pri zavádzaní implantátu?

Zavedenie jedného zubného implantátu trvá približne jednu hodinu. Implantológ na základe 3D snímku určí, do ktorého miesta v čeľusti vloží zubný implantát.

Po zavedení sa nasadí na implantát kryt, ktorý zabráni zaneseniu nečistôt alebo tvorbe zápalu počas hojenia.

Po tejto procedúre, teda po implantácii, odídete domov s úsmevom bez akejkoľvek medzery v ústach. Na implantát vám lekár nasadí dočasný zub, aby ste sa mohli socializovať a rozprávať bez problémov.

Bezprostredne po implantácii by ste nemali jesť ani piť, ale mali by ste počkať, kým skončí účinok lokálnej anestézy.

Po zavedení zubného implantátu nasleduje proces hojenia, čiže regeneračná fáza. Ďasno sa veľmi rýchlo hojí, no na druhý deň môžete spozorovať malý opuch alebo modrinu pri mieste, kde bol vykonaný zákrok.

Hojenie zubného implantátu trvá približne 2-3 mesiace, no dĺžka doby hojenia je individuálna pre každého pacienta. Po zahojení sa dočasný implantátový kryt -vhojovacia nadstavba – vymení za trvalú nadstavbu a odoberú sa odtlačky. Na tretej, poslednej návšteve, ktorá sa uskutoční o cca 2 týždne, sa na implantát nasadí trvalá implantátová korunka a vy si môžete nový zub užívať dlhé roky.

Ceny za samotný implantát sa pohybujú od 700 EUR v závislosti od značky implantátu. Každá zubná klinika má svoj vlastný cenník a určuje si cenu aj za implantátovú nadstavbu, ako aj na zirkónovú korunku, ktorá sa nasádza na implantát.

Ak chcete získať viac informácií o ošetrení pomocou zubných implantátov, vyplňte, prosím, bezplatný a nezáväzný formulár v pravej časti monitora.

Časté otázky ohľadom implantátov:

Alergia

„Je možné dostať alergiu na implantát?“

Zubné implantáty sa používajú viac ako 40 rokov. Počas tejto doby sa nevyskytli žiadne alergie na titán. Titán je neutrálny k ľudskému organizmu – biokompatibilný.

Anestéza

„Môžem podstúpiť ošetrenie pomocou celkovej anestézie?“

Áno, môžetete, ale celková anestéza nie je pre zavedenie zubného implantátu nutná. Ošetrenie je porovnateľné s extrakciou zuba. Počas zákroku môžete pocítiť vibrácie a ľahký tlak, nie však bolesť. Pre väčšinu pacientov je ošetrenie pomocou lokálnej anestézie vyhovujúce a tak narkóza nie je potrebná.

Dĺžka ošetrenia

„Ako dlho bude implantácia trvať?

Proces implantovania zubných implantátov je celkom jednoduchý a rýchly. Po implantovaní zubného implantátu v stomatologickej ambulancii Vás môže prekvapiť malá modrina a opuch pri oblasti, kde bol implantát zavedený.

Krásne zuby

„Budem mať po zavedení implantátov nejaké farebné alebo tvarové odlišnosti týkajúce sa ostatných pôvodných zubov?“

Zubár prispôsobí farbu korunky podľa farby okolitých zubov.

Kardiostimulátor

„Môže zubný implantát ovplyvniť môj kardiostimulátor?“

Nie. Nemá žiaden elektromagnetický efekt, takže ani nemôže ovplyvniť žiaden prístroj.

Starostlivosť

„Treba sa o implantát nejako špeciálne starať?“

Ako sa starať o zubné implantáty

Starostlivosť o implantát zahŕňa štandardnú zubnú hygienu ako pri vlastných zuboch. Môžete používať klasickú mechanickú zubnú kefku, sonickú zubnú kefku, dentálnu niť ako aj medzizubné kefky. Odporúčajú sa aj ústne vody alebo sprchy.

Starostlivosť o zubné implantáty je taká jednoduchá, ako je starostlivosť o vaše vlastné zuby. V nasledujúcich krokoch Vás oboznámime, ako sa správne starať o svoje nové zubné implantáty:

Ak ste už na konci cesty za novým zubom, tak Vám gratulujeme k získaniu nového a pekného úsmevu, ktorý isto oceníte Vy a aj Vaše okolie. Vďaka implantátu budete pripravený pokračovať v pravidelnom a bežnom stravovaní a vrátite sa tak do normálneho života.

Zhrnutie celkovej ceny jedného zubného implantátu:
Implantát: 562 EUR
Titánová nadstavba: 258 EUR
Implantátová korunka: 330 EUR
SPOLU : 1150 EUR

Extrakcia zuba: 50 EUR (v prípade následného implantovania)
Cenu za prípadnú úpravu/dostavbu kosti určuje lekár pri konzultácii na základe CT snímku. Pohybuje sa cca 150€ – 400€ za jeden zub.

Autor: MUDr. Marek Salka

Page last reviewed: 22 február 2021

Zdroje:

Global Clinic Rating

Mayo Clinic

www.dentalhealth.org

dentistry.uic.edu

Exit mobile version