Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubné ošetrenie v tehotenstve

pregnant lady

Je veľmi dôležité, aby budúce mamičky rutinne chodili na preventívne prehliadky a dentálnu hygienu. Samozrejmosťou je dodržiavanie správnej ústnej hygieny, pokiaľ sa chcú vyhnúť problémom s chrupom a zápalu ďasien.

Počas tehotenstva sa hormonálna rovnováha výrazne zmení a zvýšenou príčinou vzniku zubného kazu je zvýšená kyslosť v dutine ústnej. V dôsledku tehotenských hormónov ďasno môže opuchnúť a následne vzniká zápal ďasien tzv. tehotenská gingivitída.

Pravidelnou návštevou zubného lekára a dentálnej hygieničky sa dá týmto problémom včas predísť. Dentálna hygiena je pre tehotné ženy v prvom trimestri náročná a to najmä preto, lebo často je im zle a vracajú niekoľkokrát za deň. Následkom vracania, sa cez ústa vylučuje kyslý obsah žalúdka a na zuby sa tak dostane kyselina, ktorá ich začne okamžite leptať. Ak si zuby ihneď po každom vracaní čistíte, poškodzujete si zubnú sklovinu.

Po vracaní je najlepšie dôkladne si niekoľkokrát vypláchnuť ústa s čistou vodou alebo roztokom sódy bikarbóny a zuby si umyť až 20-30 minút neskôr s fluoridovanou neabrazívnou zubnou pastou.

V období tehotenstva a dojčenia  je riziko vzniku zubného kazu zvýšené v dôsledku často sa meniacich chutí na sladké a kyslé. Zároveň nevoľnosti v tehotenstve sú príčinou zvracania, kyslého prostredia v ústach a často nesprávnych zvykov v ústnej hygiene.  To sú hlavné príčiny vzniku zubného kazu, a nie nesprávny názor, že v „tehotenstve ubúda vápnik a preto sa zuby kazia“.

Je dôležité, aby budúce mamičky vedeli, že zubné ošetrenie v tehotenstve je možné. Ak sa o svoje zuby správne staráte, kazivosť by sa zvýšiť nemala. Podstatné je, aby sa tehotná žena o svoje zuby starala minimálne tak ako pred tehotenstvom, ideálne ešte viac. Ak nastávajúca matka na začiatku tehotenstva často vracia a je unavená, nemá chuť sa starať o svoj chrup, nevenuje tomu dostatočnú pozornosť. Dôsledkom toho nastáva zvýšená kazivosť chrupu. Problém je teda skôr v prístupe ako v samotnom tehotenstve.

Aké výkony sa robia počas tehotenstva v zubnej ambulancii?

V prvom trimestri (do konca 3. mesiaca) sa vykoná kompletné vyšetrenie stavu zubov, ústnej hygieny, parodontu a slizníc. Výhodou je, ak boli pred tehotenstvom zhotovené OPG snímky.

Závažnejšie ošetrenia zubov a zápalu parodontu v prvom trimestri spojené so stresom, použitím chemických látok môžu zasiahnuť do tvorby orgánov plodu a poškodiť ho.

V druhom trimestri (od 4. do 7. mesiaca) sa vykonajú všetky potrebné ošetrenia (ošetria sa zubné kazy výplňami, extrahujú sa neošetriteľné zuby, vykoná sa hlboké čistenie parodontu pri parodontitíde). Ťažké zápalové stavy, ktoré by mohli vyvolať bakteriémiu, sa ošetrujú v antibiotickej clone (antibiotiká, ktoré nepoškodia plod).

V treťom trimestri (od 7. do 9. mesiaca) sa vykoná kontrola stavu ústnej hygieny, podajú sa informácie o starostlivosti o ústnu dutinu mamičky a dieťatka po narodení. Náročné ošetrenie na konci tehotenstva (po 7. mesiaci) vyvoláva stres, ktorý môže vyvolať predčasný pôrod.

Odporúčame pre budúce mamičky, aby počas tehotenstva chodili pravidelne na dentálnu hygienu.

Exit mobile version