Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubné korunky

Zubné korunky sú neoddeliteľnou súčasťou ako kozmetickej, tak aj záchovnej stomatológie. Kozmetická stomatológia využíva ošetrenie porcelánovými korunkami a fazetami, zirkónovými korunkami či staršími kovokeramickými korunkami. Korunky poskytujú krásnu a trvácnu ochranu zubov. Škála odtieňov zubných koruniek je široká a pacient si môže vybrať buď prirodzené odtiene alebo žiarivo biele korunky, aké mávajú hollywoodske hviezdy.

Je život bez úsmevu naozaj taký ťažký?

Fotografia zubov pred nasadením zubných koruniek

Čo všetko zubné korunky vedia zmeniť:

Zlomený zub: Ak je zub poškodený, celokeramická zubná korunka je pravdepodobne najlepším riešením, ktoré zabezpečí, že zub môže ostať v ústach pacienta dlhé roky.

Po nasadení zubných koruniek

Chýbajúci zub: Zubný mostík vytvorený zo zubných koruniek sa bežne používa na nahradenie jedného alebo viacerých chýbajúcich zubov v rade.

Nepekný zub: Korunkou je možné nahradiť alebo esteticky upraviť pôvodný zub, a tak zlepšiť celkový vzhľad úsmevu.

Zafarbený zub: Zubná korunka pokrýva zub zo všetkých dostupných strán a prekrýva farebné nedokonalosti zubu.

Krivý úsmev: Použitím 6 až 12 zubných koruniek vo frontálnej oblasti chrupu je možné docieliť rovný, žiarivý a zdravý úsmev u väčšiny pacientov, ktorí nie sú vhodní pre liečbu zubným strojčekom.

Pre koho sú korunky vhodné?

Zub po nasadení korunky
Zub pred obrúsením
Zub po obrúsení

Typy zubných koruniek

  1. Kovokeramická korunka: Jadro tejto korunky je vytvorený z kovu (väčšinou kobalt, chróm) a vonkajšia časť korunky je vyrobená z keramiky. Kov však často presvitá aj na povrch zuba. Nevýhodou použitia týchto koruniek je viditeľný „kovový okraj“ pri ďasne, ktorý sa časom vytvorí ústupom ďasien. Preto kovokeramické korunky odporúčame len na zadné zuby. Tento typ koruniek v súčasnosti na našej klinike neposkytujeme.
  2. Keramická korunka E max: Tento typ korunky je vytvorený z porcelánu – teda keramiky. Je veľmi ťažké si všimnúť rozdiel medzi spávne vyhotovenou a vhodne nasadenou celokeramickou korunkou a prirodzenými zubam. Keramické korunky neobsahujú kov a ich transparentnosť je dokonalá. Korunka môže byť vyrobená ručne zubným laborantom, alebo pomocou 3D CEREC prístroja.
  3. Zirkónová korunka: Ďalším druhom koruniek, ktoré ponúkame na našej klinike sú zirkónové korunky. Podobne ako E-max korunky sú vysoko estetické a veľmi odolné zubné korunky. Môžu sa použiť vo frontálnych oblastiach alebo aj v zadných častiach chrupu. Pomocou zirkónových koruniek je možné vytvárať mostíky no iba v kombinácii so zubnými implantátmi. 
  4. CEREC korunka: Švajčiarsky systém CEREC umožňuje zhotoviť väčšinu celokeramických koruniek už počas jedného dňa. CEREC korunka v ústach vyzerá ako vlastný zub a bežne je na nerozoznanie od ostatných zubov.
  5. Špeciálne vrstvená korunka: Tento druh korunky odporúčame pri náhrade alebo estetickej úprave jedného alebo malého počtu zubov. Výroba tejto korunky je veľmi náročná. Je dôležité, aby farebne a tvarovo korešpondovala s ostatnými zubami.

Ktorý typ korunky si vybrať?

Vzorkovník prirodzených farieb zubných koruniek

Najlepšie je poradiť sa s odborníkmi. Počas osobnej konzultácie s lekárom u nás na klinike Vás lekár vyšetrí a pomôže Vám vybrať správny typ korunky tak, aby keramické zúbky spĺňali Vaše potreby a požiadavky.

Na zubné korunky ponúkame v Smile Clinic 5 ročnú záruku. Je dôležité, aby pacient prišiel na preventívnu prehliadku jedenkrát ročne. Dva krát do roka je potrebné ísť k dentálnej hygieničke na dentálnu hygienu.

Ako to prebieha?

Vzorkovník žiarivo-bielych zubných koruniek

Po konzultácii stačí, aby ste na kliniku prišli len dvakrát. Do troch týždňov sa Váš nový úsmev stáva skutočnosťou.

Na prvom ošetrení sa preparuje – bezbolestne sa obrusuje zub. Na obrúsený zub sa hneď nasadí dočasná zubná korunka. Dočasná korunka plní funkciu zuba počas čakania na vyhotovenie trvalej korunky.

Pacient si po porade s lekárom vyberie farbu a tvar budúcej korunky. Spávny výber odtieňa je nevyhnutný pre dokonalý výsledok ošetrenia. Niektorým pacientom odporúčame pred nasadením trvalej zubnej korunky absolvovať bielenie zubov, aby sa zabezpečilo zjednotenie farby finálnej zubnej korunky či mostíka s farbou vlastných zubov.

Viac o farebnej škále koruniek nájdete TU

Technikom v zubnom laboratóriu trvá približne týždeň, kým finálnu keramickú korunku vyrobia.

Na ďalšej návšteve sa dá zo zuba dočasná korunka dole a nasadí sa keramická zubná korunka. Pacient bude poučený o správnej starostlivosti o korunku a o potrebe následných návštev u svojho lekára a dentálnej hygieničky.

V Smile Clinic ponúkame na zubné korunky, fazety alebo mostíky 5 ročnú záruku, ktorej platnosť je podmienená záručnými podmienkami.

Na ukážku Vám ponúkame fotografie našich pacientov po ošetrení zubnými korunkami:

Časté otázky ohľadom zubných koruniek:

Bolesť

„Bude ma brúsenie zuba bolieť?“

Nie, nebude. Preparácia zubov prebiahe pod lokálnou anestézou. Po nasadení dočasných korunkiek sa však môže vyskytnúť zvýšená citlivosť zubov. Odporúčame vyhýbať sa príliš horúcim a studeným nápojom a tvrdému jedlu, v prípade potreby je možné užiť voľnopredajné lieky proti bolesti.

Dĺžka ošetrenia

„Budem musieť dlho sedieť v zubárskom kresle?“

Nie, nebudete. Lekár aj vďaka pomoci sestričky robí všetko pre to, aby ste v kresle strávili čo najkratší čas. Pokiaľ si prajete, môžete si do ambulancie doniesť sluchátka a počas ošetrenia počúvať obľúbenú hudbu alebo podcast.

Krásne zuby

„Budem si môcť povedať, aké zuby chcem?“

Samozrejme. V estetickej stomatológii je mnoho tvarov a odtieňov zubov, takže vieme vyhovieť každému pacientovi a priniesť mu presne taký úsmev, po akom túži.

Starostlivosť o zubné korunky

„Ako sa mám starať o zubné korunky?“

Starostlivosť o zubné korunky je taká jednoduchá, ako je starostlivosť o vaše vlastné zuby. Korunky je potrebné čistiť mäkkou zubnou kefkou a pastou aspoň dvakrát denne, používať medzizubné kefky, resp. zubnú niť, prípadne ústa vyplachovať ústnou vodou. Presný spôsob čistenia Vám ukáže lekár.

Základná starostlivosť o zubné korunky:

Page last reviewed: 02 marec 2021

Zdroje:

Mayo Clinic

www.dentalhealth.org

www.webmd.com

Global Clinic Rating

https://www.ada.org/en

Exit mobile version