Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubné zdravie

Tehotenstvo a zuby:

Nastávajúce matky môžu poskytnúť deťom náskok v zdraviu ústnej dutiny tým, že už počas tehotenstva začne príjem dostatočného množstvo vápnika.  Taktiež prijímanie kyseliny listovej znižuje riziko vzniku rázštepu pery a podnebia u detí. Po narodení dieťaťa, mali by rodičia utierať dojčatám po kŕmení ďasná s mäkkou, vlhkou handričkou, pretože to pomáha zabrániť hromadeniu baktérií.Ak sa dieťaťu objavia prvé zuby, príde ten správny čas, kedy je vhodné začať s používaním zubnej kefky.

Deti a zuby:

Prvé možnosti vzniku zubného kazu je možné objaviť u detí už vo veku deviatich mesiacov. Rodičia by mali venovať pozornosť zubom dieťaťa a uvedomiť si nie sú na jedno použitie a mali by sa venovať čisteniu detských zubov aspoň do šiesteho veku dieťaťa, nakoľko kontrola čistoty detských zúbkov je na mieste aj do tohto veku.

Prieskum ukázal, že deti do šiesteho veku nie sú schopné si dokonale vyčistiť zuby. Ďalším dôležitým zvykom pre rodičov môže byť aj stanovenie pravidla, že sa dieťaťu nebude podávať veľké množstvo sladkých lepkavých potravín. Zubní lekári odporúčajú čerstvé ovocie a zeleninu, rovnako ako syr a sušienky, pre zubné priateľské občerstvenie.

Dospelí:

Tretina dospelých má neliečený zubný kaz. Včasné odhalenie je preto veľmi dôležité. V skorých štádiách, zubný kaz je často bezbolestný a možno ho odhaliť iba zubárskym vyšetrením. Viditeľným znamením zubným problémom je zväčša parodontóza.

Starší dospelí – dôchodcovia:

Na našej klinike sme sa stretli aj s pacientami, ktorí sú v pokročilom veku, a aj napriek tomu majú zdravšie zuby ako mladší pacienti.

Takýmto návštevám sa veľmi tešíme. Napriek tomuto starší dospelí potrebujú navštíviť zubára pravidelne, pretože sú vystavení zvýšenému riziku vzniku ústnej rakoviny (najmä u tých, ktorí fajčia a nadmerne konzumujú alkohol). Starší ľudia majú tiež zvýšené riziko sucha v ústach a môžu užívať množstvo liekov, ktoré ovplyvňujú zdravie ústnej dutiny.

Pacienti, ktorí majú protézy sa častým návštevám u stomatológa môžu vyhnúť, táto skupina sa však musí venovať správnemu čisteniu zubných protéz. Ak ste pacient, ktorý má v ústach protézu a vaše ďasná sú červené a opuchnuté, prišiel pre vás správny čas navštíviť zubného stomatológa.

Exit mobile version