Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Bielenie zubov

usmev1

Mnohí z nás túžia mať krásny, žiarivo – biely úsmev. Týmto požiadavkám sa stále prispôsobuje aj moderná stomatológia alebo ambulancia dentálnej hygieny. V Smile Clinic Vám ponúkame ambulantné bielenie zubov a domáce bielenie zubov.

Profesionálne a správne vykonané bielenie nepoškodzuje Vaše zuby a ďasná, ale rovnako ako iné zákroky, aj bielenie má isté obmedzenia alebo prípadné riziká. Preto je potrebné, aby zubný lekár alebo dentálna hygienička zhodnotili, či ste vhodný kandidát na bielenie zubov. Farebná nestálosť zubov môže byť spôsobená rôznymi faktormi ako sú vek, tabak, určité nápoje alebo potraviny.

Ideálny kandidát na bielenie by mal mať chrup bez kazov, povlakov a zubného kameňa, preto je dôležité, aby pacient pred bielením zubov absolvoval dentálnu hygienu.

Bieliace systémy sa neodporúčajú tehotným a dojčiacich ženám, pacientom so silným dávivým reflexom alebo s pocitom úzkosti, pretože prítomný držiak mäkkých tkanív a izolácie okolitých tkanív (retraktor) im môže spôsobovať nepríjemné pocity.

Pred bielením treba rátať s tým, že bieliace systémy nevybielia porcelán, kompozitné výplne alebo iný opravný materiál. Po bielení sa odporúča počkať približne týždeň, kým si dáte vymeniť zubné výplne, a to z dôvodu, aby boli reparované zuby v rovnakom odtieni ako bielená zóna.

Bielenie zubov a jeho výsledok sa dá porovnať s kúpou nového bieleho kabáta. Keď ho kúpite, je žiarivo biely, no časom jeho belosť kvôli používaniu či praniu oslabne. Pacient si musí uvedomiť, že časom i farba vybielených zubov zmení odtieň, ale až po niekoľkých mesiacoch. Potom, ako sa farba docielená bielením zmení, je dobré bielenie opakovať.

Čo najviac ovplyvňuje farbu vašich zubov:

Farba / Príčina:

Ambulantné bielenie zubov:

Váš zubný lekár alebo dentálna hygienička Vám vysvetlia, ako takéto ošetrenie prebieha a aký výsledok môžete očakávať. V Smile Clinic  používame bielenie pomocou gélu a pôsobením svetla, pričom naša bieliaca lampa Beyond patrí medzi špičky na svetovom trhu.

Táto metóda bielenia zubov je rýchla, účinná a šetrí tvrdé zubné tkanivá. Bielenie Beyond trvá približne dve hodiny. Pred bielením prekonzultujete farbu a požadovaný výsledok, ako aj priebeh ošetrenia s odborníkom.

Nasledujúcich 48 hodín sa pacient musí vyvarovať požívaniu niektorých jedál alebo nápojov, ako sú káva, čaj, kola, kari korenie, víno, kečup a iné červené omáčky.

Výmena starých kompozitných výplní (bielych plômb) sa môže uskutočniť najskôr po jednom týždni od bielenia, kedy je už farba zubov ustálená.

Bielenie systémom Opalescence u nás stojí 250 EUR.

Domáce bielenie zubov

Domáce bielenie pomocou dlahy a bieliaceho gelu

Domáce bielenie zubov je ďalšia z metód bielenia zubov. Aj pri tomto druhu bielenia je potrebné navštíviť dentálnu hygieničku na prečistenie chrupu a na vyhotovenie bieliacich dláh, ktoré bude pacient na domáce bielenie používať. Domáce bielenie nemá pri prvom použití taký intenzívny účinok ako ambulantné bielenie, pacient však postupným a pravidelným bielením zubov dosiahne želaný výsledok. Postupne si môže pacient v ordinácii dokupovať bieliace gély a na pravidelných kontrolách sledujeme účinky domáceho bielenia.


Zubný technik pomocou Vašich odtlačkov zubov vytvorí dlahu (doba vyhotovenia je približne 1-2 týždne a stojí 50 Eur). Vy ako pacient si zakúpite ampulky s bieliacim gélom v hodnote 25 – 30 Eur v závislosti od stupňa koncentrácie. Dlaha s gélom sa nasadí na zuby a nechá sa pôsobiť počas noci.

Air flow (pieskovanie):

Pieskovanie zubov je mikroabrazívna metóda, ktorá je vhodná na odstránenie pigmentových škvŕn a povlakov na povrchu zubu pomocou bikarbonátu sodného pri vyššom tlaku vzduchu a vody.

Citlivosť zubov:

Niektorí pacienti pociťujú po bielení miernu citlivosť zubov, ktorá by mala ustúpiť do jedného alebo dvoch dní po bielení. Ak má pacient citlivé zuby, mal by na to upozorniť dentálnu hygieničku alebo zubného lekára. Bolesť pri citlivých zuboch je možné tlmiť analgetikami a odporúča sa používanie zubných pást na citlivé zuby, ktoré zvyčajne obsahujú 5% dusičnanu draselného.

Domáce bielenie + bieliace dlahy:
Zubný technik pomocou Vašich odtlačkov zubov vytvorí dlahu (doba vyhotovenia je približne 1-2 týždne a stojí 50 Eur). Vy ako pacient si zakúpite ampulky s bieliacim gélom v hodnote 25 – 30 Eur v závislosti od stupňa koncentrácie. Dlaha s gélom sa nasadí na zuby a nechá sa pôsobiť počas noci.

Exit mobile version