Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Naše zuby

Zuby

Zuby sú veľmi dôležité pre naše celkové zdravie. Pomáhajú nám prijímať potravu. Koľko informácií o nich máte?

Mliečne zuby

= zuby dieťaťa

Mliečne zuby sa začnú vyvíjať ešte pred samotným narodením dieťaťa. Mliečne zuby sa však objavujú a prerezávajú okolo šiesteho až dvanásteho mesiaca veku dieťaťa. Keď má dieťa tri roky, tak spravidla má okolo 20 mliečnych zubov. Vo veku päť až šesť rokov tieto zuby začnú vypadávať a nahrádzajú ich trvalé zuby, ktoré ostávajú až do konca života (pri správnej zubnej starostlivosti).

Trvalé zuby

= zuby dospelého človeka

Do 14 veku života väčšina detí stratí svoje mliečne zuby a nahradia ich zuby trvalé. Ich počet je 32.  Posledné, ktoré narastú, sa nazývajú zuby múdrosti. Tieto sa objavujú neskôr, približne od 18. roku života.

Zuby múdrosti

Ak zuby múdrosti nenarastú riadne rovno, ale ich zlým smerom rastu ovplyvňujú ostatné zuby, môžu sa zuby múdrosti vytrhnúť. Zuby múdrosti sú častejšie napádané zubným kazom, pretože málo pacientov im pri ich čistení nevenuje dostatočnú pozornosť.

Čo sú zuby?

Časť zuba, ktorú vidíme, sa nazýva korunka. Vrchná časť zuba je zubná sklovina. Ide o najtvrdší materiál v ľudskom tele, má za úlohu chrániť vnútorné a citlivejšie časti zuba. Zubovina, odborne nazývaná dentín, tvorí väčšinu zuba a chráni vnútornú časť zuba.
Vnútro zuba je vyplnené nervovými zakončeniami, ktoré posielajú do mozgu správy, odozvy na teplotné zmeny. Taktiež nás upozorňujú na možné poškodenie zubov.

Druhy zubov

Existujú štyri rôzne typy zubov:

* Rezáky – To sú vaše predné zuby, dva v hornej a dva v dolnej čeľusti. Sú určené na odhryzávanie potravy.
* Očné zuby – Jedná sa o ostré, špicaté zuby. Máme jeden na každej strane na hornej a spodnej čeľusti, čo znamená, že spolu máme štyri očné zuby.
* Premoláre – črenové zuby sú celkom štyri: dva vo vrchnej a dva v spodnej čeľusti. Sú väčšie a širšie ako očné zuby a sú používané na drvenie a mletie potravín.
* Moláre – Stoličky sú najsilnejšie zuby a v spolu s jazykom pomáhajú drtiť jedlo až pokiaľ nie je pripravené na prehltnutie.

Vaša zubná ambulancia vám poskytne užitočné informácie o zubnom ošetrení a poradí vám, ako sa starať o váš chrup.

Exit mobile version