Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Veľkonočné tipy pre Vás

      S veľkonočnými sviatkami prichádza pokušenie sladkých lahodných čokoládových vajíčok, sladkostí a mnoho dobrôt. Je ale dôležité, aby sme nezabudli, že sladkosti škodia našim zubom. Zdravá dutina ústna a zdravé telo idú ruka v ruke. Udržanie zdravých zubov je rozhodujúce pre správne fungovanie a udržanie celkového zdravia a kvality života.

V Spojených štátoch sa každoročne vyrobí 91,4 miliardy čokoládových vajec a približne 90 miliónov čokoládových zajačikov. Priemerný Slovák spotrebuje približne 5 kg čokolády a v období sviatkov je spotreba najväčšia. To je pre jednu osobu veľmi veľa čokolády a to nepočítame sladené nápoje, koláče a cukor v inej podobe.

Priemerná spotreba čokolády na rok v kg

Zubný kaz je dlhodobý proces, môže nastať, keď konzumujete potraviny a nápoje obsahujúce cukor a škroby. Baktérie v plaku na zuboch sa zmiešajú s cukrom a tie sa postupne menia na kyseliny, ktoré pomaly narušujú zubnú sklovinu. Sklovina začne pod vplyvom týchto kyselín mäknúť, čím sa začne tvoriť zubný kaz.

Zápal zuba je zdroj infekcie a postihuje celé naše telo. V rámci primárnej prevencie dentálny hygienik alebo zubný lekár pri preventívnej prehliadke dokáže začínajúci kaz včas identifikovať a tým sa zamedzí šíreniu kazovej lézie do celej časti zuba. Pravidelnými návštevami v stomatologickej ambulancii dokážeme ušetriť peniaze a komplikácie spojené s bolesťou. 

Odporúčame pravidelne každých 6 mesiacov návštevu dentálnej hygieny

Pár tipov ako prežiť Veľkonočné sviatky so zdravými zubami :

Dôsledok poškodenia chrupu kazom
  • po zjedení sladkého vypije pohár čistej zuby,
  • nezabúdajte na pravidelné čistenie zubov 2x denne,
  • do balíčka pre šibačov pribaľte napríklad : zubnú kefku, žuvačku, ústnu vodu 🙂
  • Ponúkame Vám pár odstrašujúcich príkladov, ako nám zubný kaz môže pokaziť úsmev:

    Ale aj napriek všetkému Vám prajeme príjemné prežitie sviatkov jari!

    Exit mobile version