Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zápach z úst

Meridol ústna voda

má veľa  príčin, najčastejšou je miestna chorobná zmena v ústach, v nosohltane, nose, pažeráku, v pľúcach a v dýchacích ústrojoch. Niektoré osoby majú výrazný osobitý pach, ktorý nieje podmienený žiadnym chorobným procesom, ale sám o sebe môže byť vnímaný ako nepríjemný zápach.

Zápach – halitosis môže byť priamo v ústach a tak 90% všetkých príčin zápachu je priamo v ústach. Je to napríklad:

V ústach halitosis spôsobujú tieto príčiny: zvyšky potravy v pokazenom chrupe, pod korunkami, výplňami, protézami, nedostatočná hygiena, zubné povlaky, zubný kameň, pokazené zuby s výskytom infekcie.

Niekedy je príčinou povlak na jazyku, dochádza k nemu najmä pri nedostatočnom samoočisťovaní.

Nos: nádory, sinusitídy, chronická rhinitis, chronické ochorenie nosovej sliznice spojené s vylučovaním hnisavého silne zapáchajúceho sekrétu.

Nosohltan: angína, hnisavé čapy v mandiach, chronické katarty v nosohltane. Pri záškrte je charakteristický následný zápach.

Pažerák: zo žalúdka a čriev nemôže preniknúť za normálnych okolností pri stiahnutom pažeráku žiadny zápach s výnimkou pri odgrgnutí.

Pri celkových chorobách: acetónový zápach pri diabete, anomiakový pri urémii, sladkastý pri otrave olovom. Choroby spojené s vysokými teplotami doprevádza foetor ex ore.

Pľúca a dýchací ústroj: gangraena pľúc, pľúcne abscesy, bronchiektrázie

Liečba: diagnostika a odstránenie príčiny, použitie dezodorujúce prostriedky, žuvačky

Po potravinách a nápojoch: napr. cibuľa, cesnak, syr, varené vajíčka, alkohol prinášajú so sebou charakteristický zápach. Dôležité je vedieť, že zápach po potravinách (napr.cesnak), ktorý trvá dlhé hodiny, nepochádza zo zbytkov zabudnutých v ústach, ani zo žalúdka, ale zo súčastí, ktoré boli vstrebané črevom a sú vylučované z krvného obehu v pľúcach.

V niektorých prípadoch sa môžete zápachu z úst zbaviť pomocou vyčistenia zubov zubnou pastou a následným použitím ústnej vody.

Najdôležitejšie je však dodržiavať správnu ústnu hygienu, ktorou pomáhate udržať vaše zuby zdravé a váš dych ostane svieži.

Exit mobile version