Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubné implantáty

Najväčšou snahou stomatológov je zachovať pacientove vlastné zuby zdravé a v ústnej dutine čo najdlhšie. Ak už ale zub nie je možné zachrániť alebo je potrebné ukotvenie protetických prác (zubných mostíkov), stomatológ častokrát odporúči liečbu pomocou zubných implantátov.

Podobne ako naše vlastné zuby, zubný implantát je po zahojení stabilne umiestnený v kosti a slúži ako koreň zuba.

Chýba Vám zub?

Prečo to nenechať tak:

Chýbajúcim zubom je ohrozená nie len estetika úsmevu, ale najmä funkčnosť celého chrupu.

Po strate zuba sa okolité zuby môžu začať posúvať do prázdneho priestoru. Ohrozená je aj kosť pacienta v mieste chýbajúceho zubu – kvôli nedostatočnej stimulácii môže nastať úbytok kostnej hmoty (atrofia).

Neúplný chrup neplní svoju funkciu pri príjme potravy a pacient tak nezískava všetky živiny a vitamíny zo stravy, čím je ohrozené jeho celkové zdravie.

Chýbajúce zuby častokrát obmedzujú ľudí v socializácii a sebarealizácii. Strata sebavedomia a radosti zo života je, žiaľ, z dlhodobého hľadiska často pozorovaný jav u mnohých Slovákov po extrakcii zuba.

Čo vďaka novému zubu môžete získať?

Lepší vzhľad : Zubné implantáty zlepšujú celkový vzhľad pacienta a jeho úsmevu – správajú sa a vyzerajú ako prirodzené zuby.

Lepšia reč : implantáty odstraňujú „šušlanie“ a nevyhovujúcu artikuláciu v dôsledku chýbajúceho zubu a umožňujú rozprávať bez obáv z toho, že by vám vaše vyberateľné zuby mohli vypadnúť.

Pohodlie : Zubné implantáty sa stanú vašou súčasťou a úplne odstraňujú nepohodlie spojené s nosením snímateľných zubných náhrad.

Lepšie jedlo : zubné implantáty sa správajú ako vaše vlastné zuby a umožňujú vám jesť vaše obľúbené potraviny s istotou a bez bolesti.

Zdravšie jedlo : vďaka zubným implantátom budeme môcť požuť všetko jedlo správne a tak umožníte telu spracovať všetky živiny a vitamíny z potravy.

Vyššie sebavedomie : zubné implantáty vám môžu vrátiť úsmev na tvár a pomôcť vám cítiť sa lepšie o sebaistejšie pri rozprávaní, smianí a jedení.

Aké sú výhody zubného implantátu oproti iným metódam?

Čo je zubný implantát?

Jednoducho povedané, zubný implantát je malá, no extrémne silná titánová skrutka, ktorá sa umiestni počas rýchlej operácie do čeľustnej kosti na miesto pôvodného zubu. Titán je pokladaný za najlepší biokompatibilný kov, ktorý sa požíva v medicíne už desaťročia.

Stomatologická ambulancia Smile Clinic používa zubné implantáty značky Neodent –  Straumann Group Brand . Všetky zubné implantáty sú certifikované EU.

Pre koho je zubný implantát vhodný?

Pre liečbu zubnými implantátmi prakticky neexistujú žiadne kontraindikácie týkajúce sa zdravia a zdravotného stavu pacienta.

Ťažkí fajčiari, ľudia s nekontrolovanýmu chronickými poruchami – napríklad cukrovkou alebo srdcovými chorobami – alebo pacienti, ktorí podstúpili ožarovanie v oblasti hlavy / krku, sa hodnotia individuálne po porade s ich ošetrujúcim praktickým lekárom, resp. kardiológom / onkológom / diabetológom. Vo všeobecnosti však tieto ochorenia nie sú prekážkou pre zubné implantáty.

Úspešnosť liečby zubnými implantátmi môže byť znížená u pacientov s ochorením kostí a krvi. Títo pacienti nie sú optimálnymi kandidátmi pre zubné implantáty, no implantovať nie sú nemožné – viac sa dočítate v časti kontraindikácie.

Ako liečba zubným implantátom prebieha?

Zubná implantácia je chirurgická procedúra, ktorú zaraďujeme do kategórie malých chirurgických výkonov. Implantát slúži na uchytenie jednej korunky alebo na fixné uchytenie celého zubného mostíka.

Prvá návšteva:

Ošetreniu predchádza bezplatná konzulácia s implantológom, ktorý bude zákrok vykonávať. Jej nevyhnutnou súčasťou je CT scan – 3D röntgen, pomocou ktorého sa zistí hrúbka kosti v oblasti, kde je potrebné zaviesť implantát.

Druhá návšteva:

Zavedenie jedného zubného implantátu trvá približne jednu hodinu. Implantológ na základe 3D snímku určí, do ktorého miesta v čeľusti vloží zubný implantát.

Implantácia je bezbolestná a vo väčšine prípadov sa vykonáva v lokálnej anestéze. V niektorých prípadoch je možné implantovať aj v celkovej anestéze – narkóze.

Implantát sa môže vhladať do kosti aj bezprostredne po extrakcii- vytrhnutí zuba.

Po zavedení sa nasadí na implantát kryt, ktorý zabráni zaneseniu nečistôt alebo tvorbe zápalu počas hojenia.

Ako sa pripraviť v deň implantácie

Po tejto procedúre, teda po implantácii, odídete domov s úsmevom a bez akejkoľvek medzery v ústach. Na implantát Vám lekár nasadí dočasný zub, aby ste sa mohli socializovať a rozprávať bez problémov.

Bezprostredne po implantácii by ste nemali jesť ani piť, ale mali by ste počkať, kým skončí účinok lokálnej anestézy.

Umiestnenie zubného implantátu sa vykonáva za sterilných podmienok a najmenej 90% implantátov ostáva v dutine ústnej doživotne, s prihliadnutím na následne správne vykonávanú ústnu hygienu a zdravotný stav pacienta.

Je veľmi dôležité, aby pacienti po implantácii zuba dlhodobo dodržiavali dobrú ústnu hygienu a pravidelne navštevovali svojho zubára.

Po zavedení zubného implantátu nasleduje proces hojenia, čiže regeneračná fáza. Ďasno sa hojí veľmi rýchlo, no na druhý deň môžete spozorovať malý opuch alebo modrinu v oblasti zákroku.

Tipy na rýchle zotavenie po implantácii nájdete TU

Tretia návšteva:

Hojenie zubného implantátu trvá približne 2 – 3 mesiace, no dĺžka doby hojenia je individuálna u každého pacienta. Po zahojení sa dočasný implantátový kryt -vhojovacia nadstavba – vymení za trvalú nadstavbu a odoberú sa odtlačky.

Po odobraní odtlačkou zahojených implantátov si pacient s pomocou lekára a sestry vyberá odtieň pre jeho budúci keramický zub.

Posledná návšteva:

Na poslednej návšteve, ktorá sa uskutoční o cca 2 týždne od odobratia odtlačkov, sa na implantát nasadí trvalá implantátová korunka a vy si môžete nový zub užívať dlhé roky.

Nikdy nie je príliš neskoro, aby sme mohli zlepšiť stav nášho chrupu. Kontaktujte nás a zarezervujte si termín na bezplatnú konzultáciu a plán ošetrenia.

Je dôležité, aby pacient vedel, aká je starostlivosť o zubné implantáty dôležitá a aké výhody prinášajú.

Časté otázky ohľadom implantátov:

Alergia

„Je možné dostať alergiu na implantát?“

Zubné implantáty sa používajú viac ako 40 rokov. Počas tejto doby sa nevyskytli žiadne alergie na titán. Titán je neutrálny k ľudskému organizmu – biokompatibilný.

Anestéza

„Môžem podstúpiť ošetrenie pomocou celkovej anestézie?“

Áno, môžetete, ale celková anestéza nie je pre zavedenie zubného implantátu nutná. Ošetrenie je porovnateľné s extrakciou zuba. Počas zákroku môžete pocítiť vibrácie a ľahký tlak, nie však bolesť. Pre väčšinu pacientov je ošetrenie pomocou lokálnej anestézie vyhovujúce a tak narkóza nie je potrebná.

Dĺžka ošetrenia

„Bude implantácia trvať celý deň?“

Nie, nebude. Proces implantovania zubných implantátov je celkom jednoduchý a rýchly. Po implantovaní zubného implantátu v stomatologickej ambulancii Vás môže prekvapiť malá modrina a opuch pri oblasti, kde bol implantát zavedený.

Krásne zuby

„Budem mať po zavedení implantátov nejaké farebné alebo tvarové odlišnosti týkajúce sa ostatných pôvodných zubov?“

Zubár prispôsobí farbu korunky podľa farby okolitých zubov a nový zub tak dokonale zapasuje medzi ostatné.

Kardiostimulátor

„Môže zubný implantát ovplyvniť môj kardiostimulátor?“

Nie. Zubný implantát nemá žiaden elektromagnetický efekt, takže ani nemôže ovplyvniť žiaden prístroj.

Starostlivosť

„Treba sa o implantát nejako špeciálne starať?“

Starostlivosť o zubné implantáty je taká jednoduchá, ako je starostlivosť o vaše vlastné zuby. V nasledujúcich krokoch Vás oboznámime, ako sa správne starať o svoje nové zubné implantáty:

Ako sa starať o zubné implantáty?

Starostlivosť o implantát zahŕňa štandardnú zubnú hygienu ako pri vlastných zuboch. Môžete používať klasickú mechanickú zubnú kefku, sonickú zubnú kefku, dentálnu niť ako aj medzizubné kefky. Odporúčajú sa aj ústne vody alebo sprchy.

Exit mobile version