Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Je lepší zubár alebo zubárka?

Ak sa domnievate, že vo výbere rozhoduje pohlavie, myslíte si nesprávne. Ide o technické zdatnosti ako aj o vedomosti a prax. Každá moderná stomatologická ambulancia pracuje pod vedením špičkovo vyškoleného stomatológa alebo stomatologičky. Majú za sebou rôzne školenia, kurzy, vlastnia niekoľko certifikátov a spolupracujú len s dobre overenými dodávateľmi, ktorí im poskytujú najkvalitnejšie zariadenia a produkty pre ich ambulanciu. Každá zubná ambulancia by sa mala prispôsobovať požiadavkám a potrebám pacienta.

Zubár je akreditovaný zdravotný pracovník, ktorý sa špecializuje na starostlivosť o zuby a ústnu dutinu. Zubný lekár sa zaoberá postupmi, ako sa správne starať o chrup pacienta. Taktiež poskytuje starostlivosť v podobe ústnej hygieny pomocou dentálnej hygieničky, ktorá poskytuje aj bielenie zubov.

Značná časť práce stomatológa zahŕňa aj poučenie pacienta a odovzdanie informácií, ako sa starať o svoj chrup aj doma, nielen pred a tesne po návšteve zubnej ambulancie, ako to mnohí z nás robia.  Zubár dokáže včasne diagnostikovať príznaky opuchu alebo krvácania ďasien, či iného ochorenia, akým môže byť zubný kaz a podobne.

Pracovný čas u zubárov môže byť okolo 7 hodín denne, od pondelka do piatku. Niektorí sú schopní pracovať aj počas sobôt, vo výnimočných prípadoch aj cez sviatky. Pracovná doba je flexibilná a často sa prispôsobuje pacientom, najmä ak prichádzajú s bolesťou zubov a s opuchom.

Práca stomatológa je namáhavá, vyžaduje sústredenie, a preto ak má byť kvalitne vykonaná, nie je tu miesto na akékoľvek chyby počas ošetrenia.

Exit mobile version