Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zub a zranenia

Prasknutý zub

Menšie zubné zlomeniny prispievajú k odlupovaniu zubnej skloviny. Zub a zranenia – pri menšom odštiepení zuba sa zub neposunie a nenastane ani žiadne krvácanie z ďasna. Jediným príznakom odštiepeného zuba je pocit ostrosti alebo hranatosti zuba, ktoré pociťujete najmä jazykom. Povrchové poranenia zubnej skloviny spôsobuje aj piercing.

Odštiepenie zuba nemusí byť bolestivé, alebo citlivé na potraviny alebo na teploty. Liečba nieje naliehavá, ale návštevu neodkladajte na neskôr. Odštiepené miesto je v mnohých prípadoch možné ošetriť pomocou bielej kompozitnej výplne. Toto je závislé od rozsahu odštiepenia zuba. Vo vačšine sa prasknutý predný zub ošetruje pomocou zubnej keramickej fazety.

Zlomenina zubnej skloviny

Hlbšia zlomenina zahŕňa zlomenie zubnej skloviny ale aj dentínu.

Zlomeniny zuba sa vyskytuje:

Prejavy zlomenia zubnej skloviny niesú sprevádzané krvácaním ďasien. Zlomeniny zubnej skloviny a dentínu, môžu byť sprevádzané citlovosťou na potraviny a na teplotné podnety. Zlomeniny zubnej skloviny si vyžaduje návštevu zubnej ambulancie, v inom prípade by baktérie prítomné v tejto „praskline“ spôsobili zápal – infekciu a odumrenie tkaniva zubnej drene. Rontgénové vyšetrenie určí do akej miery bolo poškodené tkanivo a zistí aj prítomnosť infekcie.

Ak infekcia „dorazila“ až k zubnej dreni a tento zub nieje možné zachrániť pomocou endodontického ošetrenia. Endodontickým ošetrením sa naplní poškodený koreňový kanálik. V prípade ak nieje možná liečba koreňového kanálika, stomatológ nemá inú možnosť ako zub vytrhnúť. Následne sa zub nahradí zubym mostíkom alebo zubným implantátom.

Čo je to vážna zlomenina zuba?

Určuje sa ňou najmä zlomenina zuba, ktorá zasiahla koreň diagonálne alebo horizontálne. Na určenie rozsahu a na lokalizáciu zlomeniny zuba slúži OPG snímok.  Pri vážnej zlomenine zuba ďasno krváca a zub je „pohyblivý“. Takéto poškodenie zuba je možné odstrániť iba jeho vytrhnutím. Bolesť sa dá zmierniť liekmi proti bolesti, nakoľko kosť môže byť zlomeninou zuba tieť podráždená. Vytrhnutý zub môže byť nahradený zubným implantátom.

Zub a zranenia

Vyrazený zub sa najčastejšie vyskytuje počas športovej aktivity. Spadnutie z bycikla, z korčúl, nešťastné pády smerom na bradu so sebou prinášajú vyrazené zuby. Najmä u malých detí, ktoré si narazia mliečne zuby nemusíme riešiť zubnú náhradu chirurgickými zákrokmi. Mliečne zuby sa nahradzujú rastom trvalých zubov.

V ojedinelých prípadoch je možné vyrazený zub „vsadiť“ naspäť do miesta odkiaľ „vypadol“. Vyrazený zub sa odporúča opláchnuť v mlieku alebo vo vode. Čo najskôr ho znova nasaďte do pôvodného miesta, ale za podmienok, ktoré sme uviedli vyššie.  Urýchlene navštívte stomatológa, ktorý skontroluje alebo následne „lepšie“ umiestni vyrazený zub. Úspešnosť tohto znova nasadenia zuba aj s jeho nepoškodeným koreňom sa nedá zaručiť na 100%.

Asi počas ôsmych týždňov je dôležité kontrolovať stabilitu znova umiestneného zuba v mieste vypadnutia. Takáto „znova implantácia zuba“ je úspešnejšia najmä u detí s trvalými zubami. Tykýto zub je potrebné sledovať stomatológom aspoň 5 rokov, aby sa odsledovali príznaky prípadneho odumierania tkanív. Nežiadúcimi príznaky ktoré sú viďiteľné aj voľným okom sú zmena farby alebo opuchy v okolí poškodeného zuba.

Proti bolesti sa odporúčajú užívať analgetiká.

Posunutie zuba

Namiesto vypadnutia – vyrazenia zuba sa môže stať aj to, že sa vám zub posunie. Úrazom posunutý zub sa môže „zatlačiť“ alebo posunúť do strán. Zatlačený zub tak pôsobí kratšie, to znamená, že sa aj koreň zuba posunul smerom ku kosti. V tomto prípade je možné zub posunúť do pôvodného miesta a mal by byť „sledovaný“ stomatológom po dobu niekoľkých mesiacov.

Prevencia pred zubným zranením

Zub a zranenia: Prevencia pred zubným zranením zahŕňa používanie ochranných dláh na zuby a to najmä pri športe. Používanie

ochrany na zuby predchádza poškodeniu zubnej skloviny spôsobené aj bruxizmom (škrípanie zubami), ale aj menej zaťažuje čeľustné kĺby. Chrániče zubov znižujú tlak a derofmáciu kostí lebky, keďže „žuvacia“ sila v kĺboch je veĺmi silná.

Chrániče na zuby sa dajú zakúpiť v lekarniach, online, alebo sa na ich zhotovenie na mieru spýtajte stomatológa. Chrániče na zuby niesú určené len pre profesionalneho športovca. Správne na mieru vyhotovený chránič zubov umožňuje pohodlné používanie.

Exit mobile version