Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Citlivé zuby

10 najčastejších dôvodov, prečo sú Vaše zuby citlivé

Pociťujete pri jedení studených alebo zamrazených potravín bolesť, ktorá je sprevádzaná tak typickým „ouch“? Prebehli Vám po tele zimomriavky počas čistenia zubov kefkou alebo niťou? Potom viete, aký je to pocit mať citlivé zuby a tento článok by mohol byť pre vás zaujímavý.

S touto nepríjemnou bolesťou sa ale nemôžete zmieriť. Existuje niekoľko jednoduchých spôsobov ktoré vám pomôžu zbaviť sa citlivosti zubov na rôzne podnety. Pomocou nich si zároveň zlepšíte svoje hygienické návyky.

Tu sú dôvody prečo ľudia pociťujú nepríjemný pocit:

Zuby si čistíte príliš silno:

Niekedy citlivosť zubov vzniká, keď si zuby čistíte zubnou kefkou s použitím nadmerného tlaku. Pri takomto spôsobe čistenia zubov si postupom času môžete podráždiť ďasná, neskôr može dôjsť až k odhaleniu zubných krčkov. Ak sú tieto krčky vystavené horúcim alebo studeným podnetom, kyslým alebo lepivým potravinám, tak citlivosť zubov môže byť sprevádzaná nepríjemnou bolesťou.

Riešenie: Najjednoduchším riešením je prejsť na zubnú kefku s mäkšími, rovno zastrihnutými štetinami a byť jemnejší pri čistení zubov.

Konzumujete kyslé potraviny?

Ak sú nervy zubov vystavené kyslým potravinám, tieto chute najčastejšie spôsobujú bolesť.

Riešenie: Jedzte potraviny, ktoré vám nespôsobia bolesť.

Škrípanie zubami je problém…

Pri hryzení a prežúvaní potravy sa oslabuje zubná sklovina. To isté sa deje aj pri „zatínaní“ zubov počas dňa a „škrípaním“ zubov v spánku. Tento jav sa nazýva „bruxizmus“.

Riešenie: Porozprávajte sa so svojím zubným lekárom o možnosti nosenia „zahryzovadla“ – ochrany na zuby, ktorá pomáha chrániť zuby pred nadmerným opotrebením počas spánku. Najlepšia ochrana zubov je tá, ktorá je pre vyrobená na mieru u vašeho zubného lekára.

Používate bieliacu zubnú pastu:

Mnoho výrobcov pridáva do zubných pást chemikálie, na ktoré sú niektorí ľudia citliví viac ako ostatní.

Riešenie: Ak si myslíte, že na vine je vaša zubná pasta, zvážte  prechod na inú zubnú pastu.

Máte ustupujúce ďasná:

Ustupujúce ďasná sú čoraz bežnejším problémom.

Riešenie: Ak trpíte ochorením ďasien alebo zápalom ďasien, môže váš zubný lekár navrhnúť postup pri liečení zápalu.

Máte nadmerný zubný povlak:

Cieľom dentálnej nite alebo čistenia zubov kefkou je odstránenie zubného povlaku, ktorý sa tvorí po jedle. Nadmerné hromadenie povlaku môže spôsobiť oslabenie zubnej skloviny a tvorbu zubného kazu.

Riešenie: Zabezpečte vašim zubom dobrú každodennú starostlivosť a navštívte svojho zubného hygienika, ktorý vám každých šesť mesiacov zaručí kvalitnú ústnu hygienu.

Absolvovali ste zubné ošetrenie ?

Zuby sa často stávajú citlivejšími po ošetrení v zubárskom kresle. Je bežné, že po zubnom ošetrení pocítite citlivosť, najmä ak išlo o ošetrenie koreňového kanálika alebo nasadenia zubnej korunky.

Riešenie: Ak citlivosť nezmizne po krátkej dobe, ďalšia návšteva zubára je na mieste. Uistíte sa tak, že nedošlo k vzniku infekcie.

Máte prasknutý zub:

Odštiepený alebo popraskaný zub môžu spôsobiť veľmi nepríjemnú bolesť. Váš zubný lekár bude musieť zhodnotiť vaše zuby a rozhodne o správnej liečbe a  priebehu liečby.

Riešenie: Zubný lekár navrhne ošetrenie pomocou zubnej fazety, alebo zubnej korunky, v nevyhnutých prípadoch vytrhnutím zubu.

Na okraji „plomby“ – kompozitnej výplne máte zubný kaz:

Kompozitné výplne sa môžu časom oslabiť alebo zlomiť, najmä ak presahujú cez okraj zuba. Pre baktérie je v takom prípade jednoduché nahromadiť sa aj v tej najmenšej štrbine a spôsobiť tvorbu zubného kazu pod kompozitom.

Riešenie: Navštívte svojho zubára, ak si všimnete tento typ citlivosti zubov. Vo väčšine prípadov sa nesprávne výplne ľahko vymenia.

Citlivosť zubov je liečiteľná.

Možno práve zistíte, že nepoužívate zubnú pastu špeciálne vyrobenú pre citlivé zuby.

Niektorým pacientom pri príznakoch citlivosti zubov ako ˝prvá pomoc˝ pomôže iba zmena zubnej pasty. Avšak tieto „vzorce“ nefungujú pre každého.

Ak je citlivosť vašich zubov extrémna a pretrváva bez ohľadu na to, čo robítea aké potraviny konzumujete, navštívte svojho zubného lekára. Pri citlivosti zubov niekedy pomáha aplikácia fluoridu. Týmto sa posilní zubná sklovina. Najlepším spôsobom ako sa uistiť v akom stave sú vaše zuby, je návšteva stomatológa.

This article was medically reviewed in April 2019 by Dr. Marek Salka
Exit mobile version