Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Fajčenie a zuby

Fajčenie a zuby

Fajčenie a zdravé zuby sa navzájom nemajú príliš radi. Okrem spojitosti s chorobami, ktoré súvisia s fajčením  ako sú napríklad choroby a poruchy srdca, mŕtvica, poškodené pľúc a rakoviny, cigarety spôsobujú aj iné nepríjemné príznaky ako sú napríklad:

Ako fajčenie ovplyvňuje zuby?

Fajčenie tabakových výrobkov môže viesť  k ochoreniu ďasien a ovplyvňuje aj upevnenie kostí a mäkkých tkanív. Fajčiari sú náchylnejší k infekciám, fajčenie taktiež poškodzuje prietok krvi do ďasien – ktoré môžu mať vplyv na hojenie rán.

Tabak dráždi ďasná, ktoré postupom času odstupujú od vašich zubov. Odhaľujú sa tak zubné kŕčky a tým sú korene zubov vystavené zvýšenému riziku vzniku zubného kazu. Odhalené zubné kŕčky a korene sú citlivé na teplotné podnety a preto pitie nápojov  jedenie je nepohodlné.

Fajčenie spôsobuje žltnutie zubnej skloviny a preto aj chcete dosiahnuť biely a žiarivý úsmev spýtajte sa na bielenie zubov v zubnej ambulancii.

Rakovina ústnej dutiny:

Odhaduje sa, že 90 percent ľudí s rakovinou ústnej dutiny (rakovina postihuje pery, jazyk, hrdlo a ústa) používali tabak. Rovnako tak riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny je šesťkrát vyšší u fajčiarov ako u nefajčiarov. Fajčenie ovplyvňuje zuby a ústnu dutinu v závislosti na tom, ako dlho používate tabak. Pochopiteľne, čím dlhšie ho používate, tým väčšie je riziko vzniku ochorení.

Fajčenie a parodontóza:

Fajčenie cigariet nespôsobuje zubný kaz, ale spôsobuje vznik parodontózy – ochorenie ďasien. Súčasťou parodontózy je úbytok kostnej hmoty. Začiatky prítomnosti parodontózy sa prejavujú ako zápal ďasien. Zuby sú ukotvené v kosti, ktorá sa pôsobením cigariet oslabuje a tak nepredstavuje príliš silnú podporu pre zuby.

Toto ochorenie sa dá zmierniť alebo vyliečiť chirurgickou alebo aj  nechirurgickou liečbou, zvrátiť alebo spomaliť progresiu ochorenia vzniku parodontu.

Bez správnej a včasnej liečby ochorenia ďasien, môže zdravotný stav zubov vyústiť až k strate zubov a k poškodeniu čeľusti. Štúdie zistili, že fajčenie bolo spojené s viac ako 50 percent parodontálnych ochorení prípadov.

Je používanie tabaku zdravšie ako používanie cigariet?

Mnohí ľudia si myslia, že používanie a striedanie rôznych druhov tabaku je pre ich zdravie zubov bezpečnejšou cestou. Pre zdravie zubov je tabak nebezpečný v akejkoľvek forme. Je skutočne ťažké určiť, či je škodlivejšie tabak žuť, fajčiť, alebo vdychovať (vodné fajky).

Ochrana zdravia ústnej dutiny:

Nasledujúce tri princípy vám môžu pomôcť zabezpečiť dobré zdravie ústnej dutiny počas nasledujúcich rokov:

Prestaňte fajčiť: Po prestaní fajčenia tabaku sa vznik rizika ochorenia ústnej dutiny výrazne znižuje! Čím dlhšie ostanete byť nefajčiarom, tým sa znižuje riziko vzniku ochorenia ústnej dutiny. Desať rokov potom čo prestanete fajčiť, je vaše riziko ochorenia parodontózou podobný ako u človeka, ktorý nikdy nefajčil. Veľa zubárov skúša prevziať iniciatívu a žiadajú pacientov aby im prezradili svoje fajčiarske návyky. Týmto sa snažia pomáhať ľuďom prestať fajčiť.

Získajte pravidelné zubné prehliadky: Rovnako ako u väčšiny typov nádorov, môže včasné určenie ochorenia zlepšiť svoj ​​

výsledok.  Dobrou správou je, že pravidelné prehliadky u zubného lekára, sú dobrým spôsobom, ako včas podchytiť rakovinu ústnej dutiny. Akékoľvek vredy v ústach možno skontrolovať biopsiou, a tak sa získa diagnóza.  Čím skôr začnete liečbu, tým lepšie budú vaše šance na prežitie.

Zuby si čistite správnym spôsobom: Väčšina ľudí, ktorí trpia parodontózou používajú zubnú kefku a niť nesprávnym spôsobom.

Neviete prestať s fajčením cigariet? Teplo a karcinogény, ktoré sú obsiahnuté v cigaretách a tabaku poškodzujú ústa a ďasná. Takže ľudia, ktorí používajú tabak musia byť dvojnásobne opatrní pri používaní zubnej kefky ako aj zubnej nite. Opýtajte sa svojho zubného lekára alebo zubného hygienika či používate správnu techniku čistenia zubov, aby ste si boli istý, že čistenie ústnej dutiny vykonávate správne.

Porozprávajte sa so svojím zubným lekárom alebo so všeobecným lekárom o možnostiach ako prestať fajčiť „už dnes“.Užívanie tabaku je nesmierne návykový zvyk. Ľudia s najväčším rizikom pre rakovinu ústnej dutiny sú chronickí fajčiari, ktorí pravideľne nenavštevujú zubnú ambulanciu.

Exit mobile version