Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Mám sa obávať röntgenového žiarenia?

Radiácia je všade okolo nás, a či sa nám to páči alebo nie, nevyhneme sa jej.

Elektromagnetické žiarenie (ako sú rádiové vlny, mikrovlny, infračervené žiarenie, viditeľné svetlo, ultrafialové a röntgenové žiarenie) je známe už od začiatku 19. storočia a vie byť veľmi užitočné pri každodenných činnostiach. V medicíne, ale aj na iných miestach (napr. na letiskách), sa bežne používajú röntgenové lúče na zobrazenie nielen voľným okom viditeľných, ale aj skrytých štruktúr.

Príliš veľká dávka žiarenia počas dlhšieho času môže mať vplyv na zdravie.

Už sa nemusíte báť RTG vyšetrenia u zubára

V súčasnosti vďaka vedeckému a technickému pokroku sú röntgenové prístroje extrémne rýchle a žiarenie je mikroskopické. Bez röntgenových snímkov aj najlepší zubár môže len hádať, čo sa deje v hlbších tkanivách ústnej dutiny.

Asi 50% plochy našich zubov je pokrytých ďasnami a skytých v kosti. Preto sú röntgenové snímky sú v stomatológii tak dôležité. Pretože nikto nemá röntgenové videnie, s výnimkou superhrdinov vo filmoch 🙂

Vedeli ste, že …?

… radiofóbia je strach z ionizujúceho žiarenia.

Prečo je zubný röntgen tak dôležitý?

Biologické účinky žiarenia na telo sú popisované veličinou zvanou milisievert – mSv.

Zubné röntgenové snímky vyžadujú tak malé žiarenie, že by ste museli za rok podstúpiť viac ako 5 000 vyšetrení, aby sa dávka žiarenia rovnala množstvu žiarenia, ktorému ste počas svojho života vystavený.

zdroje: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-i-worry-about-x-rays https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation

Exit mobile version