Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Oslabená čeľustná kosť a zubné implantáty

Máte záujem o náhradu chýbajúcich zubov a bolo Vám povedané, že nie ste vhodný kandidát pre zubné implantáty, lebo Vaša čeľustná kosť je oslabená? V modernej stomatológii a implantológii už existujú postupy, ktoré umožňujú považovať zubné implantáty ako možnosť náhrady chýbajúcich zubov aj u pacientov s veľkým úbytkom čeľustnej kosti.

Pacient po nasadení trvalého mostíka

Až donedávna, ľudia považovali úbytok kostného tkaniva po strate zubov ako bežnú súčasť procesu starnutia. Avšak, pokroky v modernej implantológii umožňujú riešiť problematiku úbytku kosti a poskytujú nám spôsoby, ako úspešne predísť strate kostnej hmoty a ako ju regenerovať.

V Smile Clinic nás navštívil pán, ktorý z dôvodu opakovaných zápalových ochorení parodontu postupom času prišiel o veľa zubov a na miestach, kde mu zuby chýbali, dochádzalo po rokoch k artrofii kosti. Narušená bola nielen estetika, ale aj žuvacia funkcia chrupu. Oslabená čeľustná kosť bola dôvod prečo si myslel, že nie je vhodný kandidát pre zubné implantáty. Pacient zvažoval náhradu chrupu pomocou snímateľnej zubnej protézy.

U nás na klinike sme mu vedeli pomôcť aj bez toho, aby musel stratu zubov riešiť snímateľnou protézou. Priebeh takéhoto ošetrenia je následovný:

Prvá návšteva: Konzultácia s MUDr. Marekom Salkom, ku ktorej je potrebný OPG snímok, CT vyšetrenie a dôkladná prehliadka parodontu. Na základe vyšetrenia následne vypracujeme plán ošetrenia. Aby sa docielila maximálna stabilita a pevnosť pre keramický mostík bolo v tomto prípade potrebné zaviesť 9 zubných implantátov do hornej čeľuste a 6 zubných implantátov do sánky.

Druhá návšteva: Extrakcia zostatkového chrupu, dostavba kosti a zavedenie zubných implantátov. Implantácia do čeľuste a sánky bola vykonaná v jednom sedení v lokálnej anestéze a po implantácii sme pacientovi nasadili na zavedené implantáty provizórny implantátový mostík. Tento mostík je vystužený titánovou konštrukciou pre maximálnu stabilitu a pevnosť.

Snímok pred odkrytím zubných implantátov
Snímok po odkrytí zubných implantátov

Tretia návšteva: Dva mesiace po implantácii bola potrebná extra návšteva z dôvodu odkrytia implantátov, ktoré sme zaviedli na miesta, kde bola urobená dostavba kosti. Na odkryté implantáty sme nasadili implantátové nadstavby. Doba dohojenia po odkrytí implantátov je jeden mesiac.

Štvrtá návšteva: Po úspešnom zahojení zubných implantátov pacient príde na kliniku na odobratie odtlačkov, na základe ktorých zubní technici začnú pracovať na výrobe keramických zubných mostíkov. Počas tejto návštevy zubný lekár s pacientom prekonzultuje farbu koruniek.

Piata návšteva – finálna: Fixné nasadenie mostíkov na zubné implantáty.

Na ukážku našej práce vám ponúkame počiatočný OPG snímok a CT sken, na základe ktorého sme konzultovali stav pacienta. Na ďalších OPG snímkoch sme Vám znázornili „zakryté“ implantáty a implantáty „po odkrytí“ a snímok po dokončení celého ošetrenia.

Ukážka CT skenu pacienta s oslabenou čeľustnou kosťou.
Snímok pacienta pred ošetrením
Pacient pred ošetrením
Pacient po nasadení trvalých mostíkov
Snímok pacienta po ošetrení
Exit mobile version