Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Záchovná stomatológia

White filling

Záchovná stomatológia je špecializácia zubného lekárstva, ktorá sa zaoberá korigovaním zubných defektov. Jej úlohou je udržať pacientove zuby živé a zdravé. V praxi ide najčastejšie o odstránenie zubných kazov plombami či koreňovými výplňami, ale aj o pečatenie mliečnych zubov alebo o profesionálnu a hĺbkovú dentálnu hygienu.

Zubný kaz

V minulosti bol zubný kaz zriedkavým problémom ľudí, to však trvalo len dokým ľudia nespoznali sladkú chuť cukru. Cukor súvisí so vznikom zubného kazu. V ústach máme takmer 500 druhov známych baktérií, ktoré potrebujú na prežitie sacharidy (cukry). Baktérie premieňajú sacharidy na kyseliny, ktoré poškodzujú povrch zubov a spôsobujú vznik zubného kazu. Málokedy sa tento proces zastaví na povrchovej časti zubu. Častejšie kaz postupuje hlbšie k zubnej dreni. Zubná dreň je mäkké tkanivo vo vnútri zubu, ktoré obsahuje krvné cievy a nervy, ktoré udržujú zuby živé.

Žiaľ, zubný kaz sa dá liečiť iba ak sa zachytí v počiatočnom štádiu, teda na povrchu skloviny. Vtedy sa dá kaz odstrániť zvýšenou hygienou, používaním fluoridových zubných pást, ústnych vôd a ďalších prípavkov určených na ústnu hygienu. Ak však zubný kaz pacient zanedbá, treba ho odstrániť spolu s poškodenou časťou zubu a tým zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Najlepšie je predchádzať vzniku zubného kazu správnou hygienou a zamerať sa na miesta, kde kaz vzniká najčastejšie (medzizubné priestory, ryhy,  odhalené oblasti krčkov).

Príčiny vzniku kazu sú rôzne. Na vznik kazu vplýva mnoho faktorov. Príčina môže byť v sklovine, čiže v tvrdej časti zuba. K tvorbe kazu prispievajú aj mikroorganizmy, ktoré žijú v ústnej dutine. Pod ich vplyvom dochádza k premene potravy na kyseliny. Baktérie, kyseliny a zvyšky potravy spolu so slinami tvoria na zuboch zubný povlak. Na odstránenie zubného povlaku potrebujeme zubnú kefku, zubnú niť a zubnú pastu.

Zubný kaz sa javí ako viditeľná hnedastá škvrna na sklovine. Sprievodným prejavom je bolestivosť a citlivosť na sladké, studené či horúce jedlá. Častejšie sú postihované horné zuby a medzizubné priestory.

Pri samotnom diagnostikovaní pomáha stomatológovi najmä röntgenový snímok, tzv OPG.

Endodoncia

Ako sme už spomenuli vyššie, zubná dreň obsahuje cievy a nervy, ktoré sa nachádzajú vnútri zuba a v koreňových kanálikoch. Ak zubný kaz prejde až k dreni, zubná dreň reaguje zápalom, opuchom a bolesťou. Niekedy však môže dreň odumrieť aj bezbolestne, ale odumretá časť sa môže po čase zapáliť a bolieť. Endodonciou sa bezbolestne odstráni poškodená dreň a vyčistí sa zubný kanálik. Na konci ošetrenia sa jeho úspešnosť skontroluje pomocou RTG snímku.

Toto zubné ošetrenie si vyžaduje odstránenie poškodených nervov zubu pomocou špeciálneho materiálu, ktorý sa vkladá do vyčisteného kanálika v zube.
Materiál stvrdne a potom 100% nahradí chýbajúci nerv a tým zabraňuje baktériám v ďalšom poškodzovaní zuba.

Pečatenie zubov

Pečatia sa najmä členité zuby s ryhami, pretože v týchto ryhách sa najčastejšie ukladajú zvyšky potravy. Zabrániť vzniku zubného kazu sa dá predísť práve pečatením rýh. Zub sa vyčistí špeciálnou pastou, do ryhy sa aplikuje hmota na pečatenie. Na konci pečatenia sa zub nafluoriduje. Zub bude mať hladký povrch a bude tak viac odolný proti vzniku zubného kazu.

Fotokompozity

Fotokompozit umožňuje neinvazívne ošetrenie zuba. Kvalitnejšie kompozitné materiály sa vyrábajú vo viacerých farbách a odtieňoch. Možnosť ich leštenia umožní vytvoriť fotokompozit na nerozoznanie od skutočného zuba.

Exit mobile version