Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubný kaz, zápal ďasien a parodontitída

Medzizubný kaz

Sú to najčastejšie ochorenia ku ktorým dochádza v ústnej dutine. Aby sme im mohli účinne predchádzať, zoznámime vás s ich vznikom, priebehom a príznakmi.

Baktérie zubného povlaku premieňajú cukry, ktoré sa nachádzajú v potrave na kyseliny. Kyseliny naleptávajú povrch zuba a vytvárajú zubný kaz.

Zubný kaz

je ochorenie tvrdých zubných tkanív, ktoré prebieha dlhodobo. Ak nieje toto ochorenie odhalené a odstránené, môže viesť k poškodeniu veľkej časti zubov a v niektorých prípadoch aj k strate životnosti tohto tkaniva. Zubný kaz sa najčastejšie až v 85% vytvára v medzizubnom priestore.

Zápal ďasien 

Zdravé a zapálené ďasno

vzniká ako obranná reakcia organizmu na toxické látky produkované baktériami zubného povlaku. Pri zápale sa vzhľad ďasna mení. Ďasno je červené, napäté a pri dotyku začína krvácať.  Zápal ďasien zostáva predovšetkým v medzizubnom priestore dlhodobo skrytý, pretože nemusí byť bolestivý. Ak sa zubný povlak pravidelne neodstraňuje a zápal ďasien pretrváva, vedie to k postupnej strate kostí v okolí zuba a k vzniku parodontitídy.

Najčastejšie toto ochorenie zistíme prejavom krvácania ďasien počas umývania zubov. Podľa prieskumu trpí krvácaním ďasien 9 z 10 dospelých. Je to častý problém, ktorého následkom môžu byť vážne zdravotné problémy. Najčastejšou príčinou je zápal. Vzniká ako následok pôsobenia zubného povlaku. Množia sa tak baktérie, ktoré produkujú agresívne, dráždiace ďasná.

Z pôvodného mäkkého plaku sa stáva zubný kameň, pretože sa v ňom usádzajú minerálne látky. Zubný kameň dlhodobo a mnohokrát nezvratne poškodzuje okraj ďasien. Ak sa v tomto štádiu včas nezakročí v liečení, môže to vyústiť až do tzv. chronického štádia.

Neustále krvácanie ďasien môže mať vplyv aj na celkové zdravie človeka. Zápal postupne postupuje do hlbšie uložených tkanív v okolí zuba, ktoré môžu byť masívne zničené. Takýto stav môže vyústiť až do straty zubov, mnohokrát zdravých zubov bez kazov. Začíname teda hovoriť o ochorení „parodontitída“

Parodontitída

je ochorenie postihujúce najmä okolité tkanivá zuba, predovšetkým kosť a ďasno. Prejavuje sa výraznejším krvácaním zapáleného ďasna a postupnou stratou kosti, v ktorej je zub upevnený. Prehlbovanie vedie k vzniku parodontálneho vačku.

Viditeľnými znakmi parodontitídy je odhaľovanie kŕčkov a zväčšovanie medzizubných priestorov. Dlhodobo neliečená parodontitída môže nakoniec viesť k strate zuba.

Exit mobile version