Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zdravé ďasná a zuby

Zdravé ďasná a zuby

Zdravé ďasno je svetloružové a okolo zubov vytvára zvlnenú  harmonickú obrubu. Jednotlivé zuby sa navzájom dotýkajú v bode kontaktu a vzniká tak ohraničený medzizubný priestor. Vypĺňa ho medzizubná papila. Priestor medzi zadnými zubami je na vonkajšom okraji zúžený a uprostred rozšírený a  z tohoto dôvodu ho nemožno vyčistiť bežnými pomôckami zubnej hygieny ako je klasická zubná kefka.

V tomto priestore najčastejšie vzniká zubný kaz, zápal ďasien a parodontitída. Na povrchu každého zuba sa ihneď po jeho vyčistení začne vytvárať zubný povlak. Zubný povlak je mäkký nános, ktorý tvoria baktérie ústnej dutiny.  Na povrchu zuba je pevne uchytený ale veľmi jednoducho ho možno mechanicky odstrániť. Po 24 hodinách začnú baktérie produkovať toxické látky, ktoré dráždia ďasno a kosť.  Cukry v potrave premieňajú kyseliny. Povlak je hlavnou príčinou zápalu ďasien, parodontitídy a vzniku zubného kazu.

Ak sa povlak zo zuba pravidelne mechanicky neodstraňuje, dôjde k jeho premene na zubný kameň.  Najčastejšie sa to stáva na vnútorných plochách dolných predných  zubov a na vonkajších plochách horných veľkých stoličiek.

Zubný kameň je žltohnedý až tmavo hnedý nános pevne uchytený na zuboch. Vyskytuje sa nad ďasnom aj pod ďasnom. Znemožňuje správne vykonávanie ústnej hygieny a nemožno ho odstrániť a preto je nutné profesionálne odstránenie u zubného lekára alebo u zubnej hygieničky. Na tomto obrázku je vidieť nánosy zubného povlaku, ktorý sa nachádza v miestach fialovej farby.

Exit mobile version