Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Žuvačka a zuby

Žuvačka a zuby

Na svete sa spotrebuje okolo 100 000 ton žuvačiek ročne. Asi každý z nás zažil nepríjemnú skúsenosť so žuvačkou – nalepila sa na spodnú časť topánky či na odev.

Štúdie ukázali, že žuvačka môže mať nepriamy, ale pozitívny vplyv na zubnú hygienu a na zdravie zubov.

Žutie žuvačky po jedle pomáha stimulovať tvorbu slín, vďaka ktorým sa neutralizujú kyseliny, ktoré tvoria baktérie útočiace na zubnú sklovinu. Žuvačka pomáha odstrániť zlý dych z našich úst a pomáha znížiť tlak v ušiach, najmä počas letu v lietadle.

Baktérie pôsobia na zubnú sklovinu a spôsobujú jej demineralizáciu alebo zubný kaz.

Ľudia žuvačky používajú kedykoľvek a kdekoľvek. Žuvanie uvoľňuje svalové a psychické napätie. Môžeme pozorovať zvýšenú schopnosť koncentrácie, okrem toho sa zrýchľuje krvný obeh, prekrvujú sa tkanivá, mozog dostáva väčší prísun kyslíka, stráca sa únava. Žuvanie žuvačiek pomáha lepšie sa vyrovnávať so stresovou záťažou. Žuvačky zmenšujú chuť na jedlo medzi hlavnými jedlami počas dňa a obsahujú v priemere len 5-10 kalórií.

Mnohí ľudia si ale aj napriek tomu myslia, že žutie žuvačky nie je zdravé. Približne 90% zubných lekárov si stojí za tvrdením, že žutie žuvačky bez obsahu cukru pomáha k ústnej hygiene, a tak má prínos pre zdravie človeka. Žuvačky od firmy Wrigley Orbit  boli ako prvé na trhu vyrobené bez cukru. Spoločnosti bola udelená cena od britskej zubnej asociácie (BDA).

Po žutí potravy sa v ústnej dutine tvoria baktérie, ktoré tvoria zubný povlak. Povlak sa rýchlo rozširuje, najmä ak prijímame potravu s obsahom cukru. Zuby sú preto najzraniteľnejšie bezprostredne po jedle, pretože hladina kyseliny v ústach je zvýšená. Naše sliny neutralizujú tieto kyseliny.

Žuvačky bez cukru obsahujú aj určité zložky, ktoré nájdeme aj v zubných pastách.

Niektoré typy žuvačiek obsahujú sladidlo. Žuvačka, ktorá obsahuje cukor, môže byť pre zuby škodlivá. Ak žujeme žuvačku s obsahom cukru, mali by sme ju žuť najmenej 15 až 20 minút. Po tejto dobe sa cukor zo žuvačky stratí a pomocou slín sa tento cukor odstráni zo zubov.

Spýtajte sa vášho zubného lekára na účinky žuvačky na zdravie vašich zubov.

Exit mobile version