Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Dostavba kosti

dostavba kosti

Čo je dostavba kosti?

Dostavba kosti je chirurgický zákrok, pri ktorom sa do čeľusti alebo sánky doplní náhradný kostný materiál. Toto ošetrenie sa taktiež nazýva augmentácia kosti. Dostavba kosti slúži na doplnenie a obnovu poškodeného kostného tkaniva a používa sa pri relatívne malých defektoch kostí. Cena a priebeh sa dá určiť až po dôkladnom vyšetrení pri osobnej konzultácií.

Sinus lift – zdvihnutie dutín

Kosť sa pri augmentácii pridáva v mieste medzi čeľusťou a dutinami. Pred doplnením kosti si stomatológ na mieste, kde plánuje zaviesť zubný implantát vytvorí miesto, ktoré vyplní náhradným kostným materiálom.

Prvý krát bol tento výkon vykonaný v  roku 1974.

Kedy sa odporúča dostavba kosti?

Odporúča sa v prípade, ak má pacient záujem o zubný  implantát, ktorý však nemôže byť implantovaný z dôvodu nedostatku kosti, alebo ak sa dutina nachádza príliš blízko čelusti. Dostavba kosti je potrebná z niekoľkých dôvodov:

Zubné kostné štepy

Kostné štepy sú niekedy nevyhnutnou súčasťou zubného ošetrenia zubnými implantátmi. Ide o použitie prírodného kostného minerálu, ktorý sa používa v stomatochirurgii u pacientov, ktorí nemajú dostatočne pevnú čeľustnú kosť.  V inom prípade sa používa odber z pacientovej kosti v oblasti brady alebo z oblasti zadnej spodnej čeľuste. Strata pevnosti čeľustnej kosti môže byť spôsobená tiež z dôvodu ochorenia ďasien – parodontitídy, následkom zranenia, úrazu alebo z vývojovej vady.

Ak potrebujete dostavbu kosti, je nevyhnutné, aby vám váš ošetrujúci zubný lekár vysvetlil postup, prípadne oboznámil vás s možnosťami liečby, ktoré prichádzajú do úvahy, pretože pri takomto ošetrení existuje mnoho postupov. Váš zubný lekár určí správny postup a metódu, vysvetlí vám ako a kam umiestni zubné implantáty, ktoré budú po umiestnení kostných štepoch použité.  Po augmentácií sa zvyčajne vyžaduje 6 až 12 mesiacov, kým sa pristúpi k ošetreniu  zubnými implantátmi. Avšak, najmä čo sa týka augmentácie menšieho rozsahu, môže byť implantácia vykonaná bezprostredne po dostavbe kosti.

Typická a pomerne častá býva situácia, ak príde do ordinácie pacient, ktorý by rád nahradil zub, ktorý stratil pred mnohými rokmi. Tu vzniká problém, pretože pacientovi rokmi ubúdala z miesta chýbajúceho zuba kosť a preto nie je pre implantát vytvorené vhodné prostredie.  Zákrok nahradenia „umelou“ kosťou sa vykoná v zubnej ambulancii s použitím lokálnej anestézie. Liečba po ošetení kostnými štepmi zahŕňa užívanie antibiotík, liekov proti bolesti a pacientom odporúčame používanie ústnych vôd.

Pacient bude musieť niekoľko dní po tomto ošetrení obmedziť určité druhy jedál a vyhnúť sa používaniu operovanej oblasti pri žutí potravy a predchádzať vyvíjaniu tlaku na danú oblasť. V opačnom prípade by sa predlžoval a znepríjemňoval proces hojenia. Ak nosíte protézu, budete ju musieť odložiť po dobu jedného mesiaca, ale ak nosíte mostík a v operovanej oblasti máte zdravé zuby, môžete svoj zubný mostík nosiť, poslúži totiž ako „chránič“. Po zhojení oblasti dostavby kosti môže byť vsadený implantát.

Každý zákrok je spojený s možným rizikom. Po takomto ošetrení je zvýšené riziko infekcie a preto,  ak máte akékoľvek podozrenie, že nastali po zákroku komplikácie, neváhajte a čím skôr kontaktujte ošetrujúceho stomatológa, aby mohol čo najskôr určiť postup ďalšej liečby.

Exit mobile version