Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Endodoncia

Endodoncia

Koreň zuba obsahuje nervy a krvné cievy. V koreňových kanálikoch sa nachádza koreňový nerv (pulpa). Ide o kúsok mäkkého tkaniva. Zubný nerv môže ochorieť alebo sa poškodiť v priebehu času. Ak sa toto ochorenie včas nelieči, môže vzniknúť infekcia.  Infekcia môže byť veľmi bolestivá a môže viesť k abscesu – opuchu. Ošetrenie koreňových kanálikov sa potom stane nutné. Liečba koreňových kanálikov nastáva za predpokladu nezvratného poškodenia zubnej drene – zápal drene zuba pri zápaloch v okolí hrotu koreňa zuba.

Zápal drene – pulpitída vzniká najčastejšie pôsobením a prienikom baktérií z kazu do dreňovej dutiny.

Toto ošetrenie zahŕňa odstránenie infikovanej zubnej drene, čistenie koreňového kanálika a následné vyplnenie koreňového kanálika. Takto ošetrený zub sa spevní čapovou nadstavbou. Nakoniec sa zub prekryje korunkou. Takto sa zabezpečí pevnosť, estetika a aj funkčnosť zuba. Týmto ošetrením sa prispeje k zdravému stavu ústnej dutiny.

Správne endodonticky ošetrený zub zostáva v ústnej dutine a nespôsobuje pacientovi žiadne ťažkosti.

Ak sa poškodené kanáliky neliečia, je veľmi pravdepodobné, že pacient nakoniec stratí zub. Ako najlepšia náhrada po strate zuba je zubný implantát. Najväčšou výhodou zubného implantátu je, že nám nahrádza aj koreň zuba.

Liečba zubných koreňových kanálikov sa nazýva „endodoncia“ a mala by byť vo všetkých prípadoch vykonávaná odborníkom. Toto zubné ošetrenie sa môže vykonať pomocou digitálneho mikroskopu alebo špeciálnej zväčšovacej lupy, čo zaistí vysokú úspešnosť ošetrenia.

Cena endodontického ošetrenia:

Endodoncia Frontálneho zuba: 120 EUR
Endodoncia Premolára: 180 EUR
Endodoncia Molára: 240 EUR
Čapová nadstavba: 85 EUR

„Ako mám vedieť, či potrebujem ošetrenie koreňových kanálikov?“

Toto ošetrenie možno potrebujete ak:

„Majú rôzne zuby rôzny počet koreňových kanálikov?“

Zuby v prednej časti úst tzv rezáky a očné zuby majú zvyčajne jeden koreň, a teda aj jeden koreňový kanálik. Zuby na strane úst tzv premoláre majú obvykle jeden alebo dva korene a tak jeden alebo dva koreňové kanáliky. Horné zadné zuby (stoličky) majú zvyčajne tri korene, a tak tri alebo štyri koreňové kanáliky. Spodné zadné zuby (stoličky) majú zvyčajne dva korene, tri alebo štyri koreňové kanáliky. Všeobecne možno povedať, že čím viac je potrebných vyčistiť koreňových kanálikov, tým dlhšie bude samotné ošetrenie.

„Ako dlho trvá ošetrenie koreňových kanálikov?“

Ošetrenie koreňových kanálikov môže byť dokončené na jednej návšteve u stomatológa.

Na ukážku ponúkame snímky našich pacientov po endodontickom ošetrení.

Exit mobile version