Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Gingivitída – zápal ďasien

Zápal ďasien je často najmiernejšou formou ochorenia zubov. Je spôsobený nedostatočnou ústnou hygienou, čo vedie k vzniku zubného plaku.

Gingivitída znamená zápal ďasna alebo ďasien. Bežne sa vyskytuje, pretože na zuboch sa hromadí povlak alebo baktérie. Neliečená forma zápalu ďasien – gingivitídy môže preniknúť do ochorenia parodontu, závesného aparátu zuba (teda kosti) parodontitídy ľudovo nazývanej aj paradentózy.

Medzi ďalšie faktory, ktoré môžu prispieť k zápalu ďasien, patrí cukrovka, fajčenie, starnutie, genetická predispozícia, systémové ochorenia, stres, nedostatočná výživa, puberta, hormonálne výkyvy, tehotenstvo, užívanie návykových látok, infekcie HIV a užívanie niektorých liekov.

Baktérie v zubnom plaku dráždia ďasná a spôsobujú infekciu. Vaše telo spúšťa imunitnú reakciu proti týmto útočníkom, a tak vzniká zápal ďasien. Ľudia si zvyčajne zápal ďasien nevšimnú, cítia len malé alebo žiadne nepohodlie. Preto je dôležité dávať si pozor na príznaky zápalu, ako sú vačky, ktoré sú červené, opuchnuté alebo krvácajú.

Preto je dôležitá návšteva dentálneho hygienika / dentálnej hygieničky každých 6 mesiacov, aby sa zubný povlak/zubný kameň dôkladne odstránil. Termín si môžete objednať TU

PS : A nezabúdajte na pravidelné čistenie zubov aj medzi zubných priestorov medzizubnou kefkou, zubnou niťou alebo ústnou sprchou.

Tieto dva obrázky znázorňujú proces ochorenia

Na ľavom obrázku sú ďasná v okolí zubov zdravé, bledoružové, nekrvácajú na dotyk. Zatiaľ čo na pravom obrázku sú ďasná červené, zapálené, krvácajú na dotyk (pri čistení), čo spôsobili baktérie. Predísť tomuto ochoreniu pomôže kvalitná dentálna hygiena a pravidelné čistenie zubov.

Exit mobile version