Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Keramické korunky – dokonalá náhrada zubov

MUDr. Salka a jeho tím berie každého pacienta individuálne a ich práca prináša fantastické výsledky.

Marek pred a po ošetrení

Pacient Marek prišiel do Smile Clinic v decembri 2013. Mal záujem o keramické korunky. Jeho zuby boli vo veľmi zlom stave. Ako sám pripustil, je to výsledok zanedbávania pravidelných návštev zubného lekára niekoľko rokov a o niekoľko zubov aj prišiel. Tie čo mu ostali boli pokazené a neesteticky zafarbené.

Ak máme zuby poškodené, oslabené, krivé, odštiepené alebo nepekne zafarbené, keramické korunky sú pravdepodobne najlepším riešením ako nahradiť a skrášliť pôvodné zuby. Zubná korunka je riešením pri náhrade odumretého zubu. Poškodený zub sa môže nahradiť pomocou jednej zubnej korunky, alebo pomocou mostíka, ak sa jedná o náhradu viacerých zubov vedľa seba. Tak to bolo aj v Marekovom prípade. Po prezretí OPG snímku a prehliadke MUDr. Salka navrhol 13 keramických koruniek, endodoncie a reendodoncie zubov. 

Najprv sa zuby endodonicky ošetria a potom sa obrúsia do požadovaného tvaru, aby sa vytvoril pilier na korunku. Následne sa vezmú odtlačky a v zubnom laboratóriu sa začnú vyrábať zubné korunky. Takýto postup výroby koruniek sa používa pri zhotovovaní väčšieho počtu koruniek.

Endodoncia je potrebná pri nezvratnom poškodení zubnej drene.Vzniká najčastejšie pôsobením a prienikom baktérií z kazu do dreňovej dutiny. Toto ošetrenie zahŕňa odstránenie infikovanej zubnej drene, čistenie koreňového kanálika a následné vyplnenie koreňového kanálika. Liečbu koreňových kanálikov v SmileClinic okrem MUDr. Salku vykonáva aj MUDr. Robert Mikuláš. Ak sa poškodené kanáliky neliečia, je veľmi pravdepodobné, že pacient nakoniec stratí zub a tak bude na jeho náhradu potrebovať zubný implantát.

Čo je to CEREC a ako funguje?

V SmileClinic zubnom laboratóriu používame systém výroby CEREC (Ceramic Reconstruction). CEREC prístroj sa skladá z troch častí: skener, 3D software a fréza. Zubný lekár odstráni poškodené zubné tkanivo pomocou brúsenia. Potom sa zub a jeho okolie naskenuje pomocou kamery z niekoľkých uhlov a tieto informácie sa potom prenesú do počítača. Špeciálny softvér potom navrhne optimálnu rekonštrukciu, ktorú potom stomatológ môže podľa svojich predstáv ďalej upravovať. Tretia fáza je samotná výroba zubu. Z keramického bloku sa vo frézovacom zariadení v priebehu niekoľkých minút vyrobí zubná korunka.

Korunka obnovuje tvar zuba a tiež jeho funkciu. Po estetickej a funkčnej stránke sú korunky najlepším riešením náhrady zuba.

Exit mobile version