Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Čistenie zubov detí

Čistenie zubov u detí

Mliečne zuby sa začínajú prerezávať obvykle v šiestom až v ôsmom mesiaci života dieťaťa.

Medzi prvými zúbkami sa prerezávajú dolné stredné rezáky, horné stredné rezáky, bočné rezáky, horné moláre, dolné moláre a očné zuby. Rast mliečnych zubov je dokončený po prerezaní druhých molárov v 20tom-30tom mesiaci.

Po objavení zúbkov ich môžete svojmu dieťatku spočiatku umývať kúskom navlhčenej gázy, alebo čistou navlhčenou vreckovkou. Môžete používať aj náprstné zubné kefky, ktoré sa jednoducho nastoknú na prst a pomocou štetiniek sa zúbky vyčistia.

Neskôr (po prerezaní zadných mliečnych zubov) môžete začať s používaním detskej zubnej kefky. Kefky sa rozdeľujú podľa vekových kategórií, takže si treba vybrať podľa veku dieťatka. So zubnou pastou sa ponáhľať nemusíte, spočiatku stačí len kefka a čistá voda. Opýtajte sa svojho zubného lekára, kedy je vhodné začať používať aj zubnú pastu pre vášho „drobca“. Často sa používanie zubnej pasty odporúča až v dobe, keď dieťa dokáže spoľahlivo vypľúvať, a ani vtedy to s pastou netreba preháňať.

„Voliť by ste mali zubné pasty určené pre detský chrup“

Ideálne je čistenie zubov po každom jedle alebo po konzumácií nápojov, ktoré obsahujú cukry. Minimálne však 2 krát denne – ráno a večer po jedle.

Vytváranie správnych návykov

Okrem čistenia zubov zohráva veľkú úlohu v zdraví zubov aj výživa. Naučte vaše dieťa čo najskôr piť z pohára alebo šálky. Takisto aj dlhodobá konzumácia sladeného nápoja (sladený čaj, kakao, med na cumli) vedie k rýchlemu poškodeniu mliečnych zubov. Dieťa sa nemusí vzdať sladkostí, treba len, aby sa sladkosti podávali k hlavnému jedlu a nie počas dňa. Ovocné ochutené šťavy zasahujú priamo zubnú sklovinu, oslabujú ju a vytvárajú v nej trvalé zmeny – erózie.

Flouridácia detských zubov

Až do prerezania prvých mliečnych zubov, asi do 6.mesiaca veku dieťaťa, nie sú potrebné žiadne flouridačné opatrenia, stačí dutinu ústnu po každom jedle vytierať čistou navlhčenou gázou a vyplachovať detskou vodou. Ako doplnok čistenia by ste mali v domácnosti používať flouridovanú jedlú kuchynskú soľ. Od 6.roku dieťaťa sa odporúča voliť už zubnú pastu s vyšším obsahom flouridov (1000-1500ppm).

Každodenná starostlivosť o detský chrup

Na čistenie zubov je potrebná správna pasta a detská zubná kefka. Žuvacie plochy sa čistia v smere zľava doprava. Vonkajšie plochy stoličiek čistite krúživými alebo stieravými pohybmi. Vnútorné plochy čistíme na koniec.

Pravidelné prehliadky u zubného lekára a dentálnej hygieničky

Odporúča sa prvý kontakt s dentálnou hygieničkou ešte v období prerezávania mliečnych zubov. Návštevy sa opakujú jeden, až dva krát ročne podľa potreby.

Ako sa teda starať o detské zúbky?

Exit mobile version