Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubná kefka

Správna zubná kefka na zuby sa skladá z mäkkých hustých vlákien na rukoväti slúžiacich na čistenie zubov. Zubné kefky sa predávajú s rôznymi textúrami štetín a vyskytujú sa v rôznych veľkostiach a tvrdostiach. V súčasnosti sa dá zakúpiť aj medzizubná kefka, ktorá odstraňuje zubný povlak oveľa lepšie ako zubná niť.

Väčšina zubárov odporúča používať zubnú kefku označenú ako „mäkká“, pretože tvrdšie kefky na zuby môžu poškodiť zubnú sklovinu a dráždiť ďasná. Kefky, ktoré nájdete v našich obchodoch, sú často vyrobené z umelých vlákien.

V dávnej histórii boli používané rôzne spôsoby ústnej hygieny. Vieme to vďaka mnohým vykopávkam po celom svete, v ktorých boli objavené žuvacie vetvy  zo stromu alebo sa našli zvieracie kosti, vtáčie perie a pichliače dikobraza. Prvá zubná kefka zaznamenaná v histórii je z roku 3000 pred n.l. Ide o malú žuvaciu vetvičku, ktorá bola na konci rozstrapkaná.

Spýtajte sa Vášho ošetrujúceho stomatológa alebo zubnej hygieničky, aká zubná kefka a zubná pasta je pre vás vhodná.

V minulosti sa používal na čistenie zubov aj klas kukurice s pridaním soli. Neskôr boli prírodné štetiny nahradené syntetickými vláknami, väčšinou z nylonu. Samozrejme, vývoj pokračoval počas nasledujúcich rokov až zubná kefka nadobudla podobu, akú má dnes.

Exit mobile version