Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Ústna voda

Používate ústnu vodu len na osvieženie dychu alebo vďaka nej bojujete proti baktériám? Ak Vám stomatológ alebo dentálna hygienička nevysvetlila dôvody, prečo používať ústnu vodu ako súčasť starostlivosti o zuby, aj pre Vás je nasledujúci článok.

Mnohí ľudia sa už stretli s ústnou vodou aspoň v drogérii a mnohí z nás si vyberajú ústnu vodu podľa farby alebo vône. Ústna voda si u mnohých ľudí však ešte nenašla stále miesto vedľa zubnej kefky a pasty. Určite by sme však na ňu nemali zabúdať.  Vďaka ústnej vode môžete predísť rôznym problémom s ďasnami a parodontitíde. Jej pravidelným používaním dezinfikujete sliznicu a napomáhate aj hojeniu bolestivých áft.

Najvhodnejšie alternatívy sú ústne vody s obsahom chlórhexidínu. Nie všetky sú odporúčané na dlhodobé používanie. Tie s vyššími koncentráciami aktívnej látky sa používajú terapeuticky – pred alebo po väčšom zákroku. Ústna voda CURASEPT má koncentráciu chlórhexidínu nižšiu a je vhodná na každodenné, pravidelné používanie. Pôsobí antibakteriálne aj bez obsahu alkoholu. Pomáha spomaliť tvorbu povlaku, množenie baktérií a pôsobí protizápalovo.

História ústnej vody

Prvý záznam, kedy si ľudia vyplachovali ústa tekutinou, pochádza z čínskej medicíny z roku 2400 pred n.l. počas liečby zápalu ďasien. Neskôr sa v gréckych a rímskych dobách používalo aj mechanické čistenie (najmä u vyšších vrstiev). Hippokrates odporučil používať zmes soli, kamenca a octu. Samozrejme, že časom sa vývin zubnej starostlivosti postupne zlepšoval.

Exit mobile version