Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Chirurgická extrakcia zuba

Chirurgická stomatológia sa stará o ošetrenie chrupu pacienta aj pomocou chirurgickej extrakcie, ktorá je bezbolestná.

Ide o vytrhnutie zuba jednoduchou alebo komplikovanejšou metódou. Vhodný postup ošetrenia sa určí vďaka snímku, pomocou ktorého sa zistí presné umiestnenie zuba. Extrahovať sa môže celý zub alebo jeho úlomky a časti, ktoré ostali v ďasne, ale takisto sa extrahujú aj korene zubov.

Pred týmto výkonom sa miesto, ktoré má byť ošetrené, umŕtvi lokálnou anestéziou, takže ošetrenie je bezbolestné. Dĺžka ošetrenia sa líši prípad od prípadu, zväčša ide o 30 – 60 minútový úkon.

Ak je to potrebné, na konci ošetrenia sa rana zatvorí, resp. zašije stehmi, ktoré sa o niekoľko dní vstrebú do ústnej dutiny, alebo Vám stehy vyberie Váš stomatológ .

Po extrakcii je dôležité, aby ste si ranu jemne čistili vyplachovaním ústnou vodou, bylinkovými čajmi, neskôr jemne a opatrne čistili pomocou zubnej kefky.

Zuby múdrosti sú vlastne tretie stoličky, ktoré vyrastajú ako posledné v poradí. Zväčša sa začnú prerezávať medzi 18. a 20. rokom života. Samozrejme je možné, že rast začne skôr alebo oveľa neskôr. No najdôležitejšie je, aby vyrástli čo najľahšie a bez komplikácii.

U niektorých ľudí sa zuby múdrosti prerezávajú aj niekoľko rokov. Prerezávanie môže prebiehať bez komplikácii alebo sa z času na čas objavia bolesti a zápaly, ktoré môžu byť sprevádzané teplotami a opuchom. V takýchto prípadoch nastupujú antibiotiká, ktoré pomôžu zápal zmierniť. Tým sa však problém odstráni len dočasne. Zostáva len jediná možnosť – extrakcia.

Vytrhnúť alebo nie?

Každý z nás, čo si už bolesti s osmičkami odtrpel a podstúpil extrakciu, by vám iste potvrdil, že sa oplatí dať si zub vytrhnúť a zažiť tak radšej chvíľu bolesti ako sa týždne až mesiace trápiť bolesťami. Každý dobrý zubný lekár vám však potvrdí, že trhanie zubov múdrosti sa odporúča naozaj len vtedy, ak vám spôsobujú ťažkosti a je isté, že ich prerezanie bude neúspešné. Osmičky vyrastajú v neskoršom veku človeka, aby slúžili, keď už väčšina molárov doslúži.

Ako prebieha extrakcia zuba múdrosti?

Je to menší chirurgický zákrok, ktorý sa vykonáva v lokálnej anestéze. Niektoré osmičky sú „chránené“ kosťou, a tým je ich extrakcia komplikovanejšia a z časového hľadiska náročnejšia. Lekár pomocou špeciálnych pomôcok rozdelí zub a neskôr aj korene na niekoľko častí, ktoré sa potom odstránia jednotlivo. Ďasno, ktoré chránilo kosť, sa po tomto zákroku zašije stehmi. Ako prevenciu pred zápalom pacient užíva antibiotiká a analgetiká. Veľmi pomôže aj studený obklad v mieste extrakcie, ktorý upokojí zápal a zmierni opuch. Ak hojenie prebieha bez komplikácii, po desiatich dňoch od vytrhnutia sa odstránia stehy.

CENA CHIRURGICKEJ EXTRAKCIE ZUBA: 220 EUR

V cene extrakcie je zahrnutý všetok potrebný materiál, lokálna anestéza či šitie.

Exit mobile version