Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Potraviny a zuby

Jedzte, čistite, používajte medzizubnú niť. A opakujte to! Už viete, že zdravie ústnej dutiny zahŕňa používanie zubnej kefky, nite a ústnej vody a vyvarovanie sa určitým potravinám (silné lepiace sa cukríky a iné sladké dobroty).

Viete, že niektoré potraviny sú dobré pre vaše zuby a ďasná? Obed by mohol byť súčasťou vašej dennej rutiny o zubnú hygienu. 

Potraviny bohaté na vápnik pomáhajú zaistiť nielen silné kosti, ale aj zdravé zuby. Potraviny, ktoré obsahujú probiotiká a polyfenoly sú tiež veľmi prospešné pre zdravie zubov a pomáhajú vytvoriť vhodné prostredie vo vašich ústach. Polyfenol je obsiahnutý napríklad v zelenom čaji, ktorý je veľmi obľúbeným nápojom nielen počas chladných dní.

Tak choďte do toho a zahryznite sa do „priateľských“ potravín.

Buďte hrdý na vaše zuby aj pred zubárom:

Mlieko:Konzumácia mliečnych výrobkov obohacuje zdravie zubnej skloviny aj keď niektoré názory na konzumáciu mliečnych potravín sa odlišujú vzhľadom na prítomnosť cukru v mlieku. Avšak ide o laktózu, ktorá je pre zuby najmenej škodlivá.

Ak nekonzumujete mlieko alebo mliečne výrobky, spýtajte sa svojho zubára o možnostiach spevnenia vašej zubnej skloviny, taktiež na možnosť výberu vhodnej zubnej pasty. Uistite sa, že si vaše dieťa, alebo vy umyli zuby pred spaním. 

Zelený čaj: Určité čaju môže podporovať zdravie zubov, pretože obsahujú polyfenoly, ktoré majú potenciál k čisteniu zubného plaku zo zubov. Vedci v Japonsku zistili, že ľudia, ktorí pili jeden alebo viac šálok zeleného čaju denne, znížili šance na stratu svojich zubov. Pozor ale na kyslo ochutené čaje. Nadmerná konzumácia kyslých nápojov by mohla oslabiť zubnú sklovinu.

Syr: Má podobné vlastnosti mlieka, čo vytvára v ústach zásadité prostredie. Štúdia s holandským eidamom ukázali, že deti vo veku sedem až deväť rokov, ktoré jedli 5-gramov syru po raňajkách každý deň po dobu dvoch rokov, mali výrazne menej kazov ako deti, ktoré syr nekonzumovali.

Pre vaše zdravie ako aj pre zdravie zubov vyhľadávajte syr s obsahom bakteriálnych prvkov, ako je niva, brie, či camembert. Poznámka pre dospelých: kyslá povaha vína a piva môže vytvoriť citlivosť zubov, takže pre zmiernenie týchto účinkov odporúčame konzumovať pri pití vína syrové výrobky.

Chrumkavé ovocie a zelenina: Prítomnosť slín je dôležitá pri vytváraní zásaditého prostredia v ústach a tým chráni zuby pred vystavením kyselín. Chrumkavá zelenina a ovocie pomáha k tvorbe týchto slín. Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú polyfenoly, ktoré tiež stimulujú sliny. Majte na pamäti, že niektoré druhy ovocia sú kyslé a že všetky obsahujú cukry, takže aj keď sú lepšou voľbou ako sladkosti, nezabudnite na správnu hygienu po jedle.

Jogurt: Niektoré zubné problémy súvisia s prítomnosťou škodlivých baktérií v ústach. To je dôvod, prečo je dôležité znížiť zlé baktérie a osídliť ústa so zdravými, ochrannými baktériami. Ak chcete povzbudiť zdravé ústne prostredie, zvážte organické plnotučné mlieko a  jogurt plný probiotík a bielkovín.

Hrozienka: Hrozienka sú bohaté na vlákninu a obsahujú zdravé polyfenoly ako hrozno. Hrozienka sú kyslé, takže po ich konzumácií zjedzte kúsok syra alebo vypite pohár mlieka.

Shiitake hríby: Vedci zistili, že tieto huby majú potenciál podporiť zdravie zubov. Remineralizujú zuby a zbavujú ústa škodlivého kyslého prostredia.

Ďaľšie rady:

Citróny a ďalšie citrusové plody môžu demineralizovať zuby. Obilniny môžu spôsobiť poškodenie zubov najmä vtedy, ak sa zachytia medzi zubami, kde ostanú dlhé hodiny, tým sa stanú potravou pre baktérie, ktoré spôsobujú vznik zubného kazu.

Veľkým NIE sú aj sýtené nápoje, pretože obsahujú vysokú kyslosť. Tieto nápoje majú schopnosť narušiť zubnú sklovinu a tým ju robia krehkú, následkom čoho sa zub vystavuje vyššiemu riziku poškodenia.

Exit mobile version