Site icon SMILE DENTAL IMPLANT CLINIC

Zubná niť

Väčšina ľudí si pravideľne čistí zuby pomocou zubnej kefky. Pre mnohých je to rutinná činnosť, ktorá by sa mala opakovať ráno a večer. Vtedy ostáva v ústach svieži dych a pocit čistých zubov. Čistenie zubov pomocou zubnej nite pomáha odstrániť zvyšky jedla. Používanie zubnej nite spolu s medzizubnou kefkou patrí k najdôležitejším úkonom vrámci prevencie pred vznikom zubného kazu, ktorý najčastejšie vzniká medzi zubami. Do medzizubných priestorov sa klasická zubná kefka nedostane.

Smiling woman uses dental floss for white healthy teeth

Zubná niť je súčasťou povinnej výbavy pre Vaše zuby. Na trhu nájdete niekoľko značiek. Zubnú niť tvorí zväzok tenkých vlákien nylonu alebo plastu (teflón alebo polyetylén). Zubná niť môže byť ochutená alebo bez príchute, prípadne naflouridovaná. Nemala by byť navoskovaná.

Niť sa jemne vkladá medzi zuby po ich stranách, najmä v blízkosti ďasna. Niť slúži na odstránenie jedla a povlaku zo zubov. Zubná niť v žiadnom prípade nenahradí medzizubnú kefku, preto sa nespoliehajte, že pomocou tejto nite dokážete 100% vyčistiť svoje zuby.

Čistenie medzi zubami je nevyhnutnou súčasťou každodennej ústnej hygieny.

Čistenie medzizubných priestorov môže byť náročné, najmä ak sú zuby veľmi blízko pri sebe. Miniflosser môže uľahčiť sprístupnenie.
Zubný povlak sa odstraňuje jemným pohybom v jednom smere. Tento zubný povlak je viditeľný, zväčša ostáva na zubnej niti či medzizubnej kefke.
Ak si nie ste istý, akú techniku čistenia zvoliť, spýtajte sa Vašej zubnej lekárky alebo zubnej hygieničky v zubnej ambulancii.

Exit mobile version